ONLİNE İŞLEMLER
Halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen hastalık retinadaki doku hücrelerinin ışığı algılayan tabakasının zarar görmesi sonucu gelişen, özellikle akraba evliliklerinde sık görülen genetik geçişli bir hastalıktır.
Her yaş gurubunda görülebilen tavuk karası (gece körlüğü) hastalığının en önemli nedeni genetik geçişli olmasıdır. Hastalığın öne çıkan belirtilerini geceleri ya da zayıf ışıkta görmekte zorlanmak ya da hiç görememek olarak söyleyebiliriz.
Genel göz muayenesi ile birlikte eğer hastalığın retina bulguları yerleşmişse fundus muayenesi yaparak hastalığı teşhis edebiliyoruz. Burada kendini belli eden üç bulguyu retinada pigmentasyon artışı, damarlarda incelme ve optik sinirde soluk görme olarak sıralayabiliriz. Bu bulguların görülmediği durumlarda diğer tanı yöntemleri uygulanıyor. Ayrıca genetik inceleme yapılarak da hastalık kolaylıkla teşhis edilebiliyor.
Tavuk karası (gece körlüğü) hastalığının şuan için günümüzde herhangi bir tedavisi yok. Ancak bu yönde özellikle gen tedavisine yönelik araştırmalar devam ediyor. Kök hücre ve PRP ise bu hastalığı yaşayan kişiler için umut verici yöntemler olarak söylenebilir. PRP yönteminde hastanın kendi kanını özel işlemden geçirerek canlılığı azalmış, işlev göremeyen hücrelere uyguluyoruz. Farklı yerlerden alınabilse de özellikle bebek kordonundan elde edilen kök hücreler daha sık uygulanabiliyor. Bu iki uygulama sayesinde hastaların karanlık adaptasyonunda ve görme alanında düzelme görülebiliyor. Umut verici yöntemler olarak adlandıracağımız bu uygulamalar belli aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Fevzi Şentürk Göz Hastalıkları Uzmanı 30 Eylül 2020