Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virus) Nedir?

RSV çocuklarda sık olarak hastalık yapan bir virüstür. Öyle ki tüm çocuklar 2 yaşına kadar bu virüsle karşılaşır ve hastalığı geçirir. Hatta birkaç kez de geçirebilirler. Hastalık daha çok sonbahar ve kış mevsiminde görülür. Bu virüs büyük çocuk ve erişkinlerde nezle gibi hafif bir şekilde atlatılırken, küçük bebeklerde akciğere inerek bronşiyolit veya zatürre şeklinde bir akciğer enfeksiyonuna ve bazen de solunum durmasına neden olabilirler. Akciğer enfeksiyonu açısından en riskli grup erken doğan, özellikle de 32. haftadan önce doğan prematüre bebeklerdir. Özellikle prematüre bebek 1 yaş altında, 3-6 aydan daha küçük ise hastalık çok daha ağır seyrederek solunum sıkıntısı, morarma ve solunum durması nedeniyle hastane ve hatta yoğun bakıma yatışa neden olabilir; bebekler oksijen tedavisi almak veya solunum cihazına bağlanmak zorunda kalabilirler.

Riskli Grupta Olan Yalnızca Prematüre Bebekler mi?

İki grup daha vardır. BPD dediğimiz kronik akciğer hastalığı ile taburcu olan ve 2 yaştan küçük bebekler. Erken veya zamanında doğan ama doğuştan kalp hastalığı olan bebekler. Bunlar da aynı 32 hafta altındaki prematüre bebekler gibi hastane ve yoğun bakım yatışı riski yüksek olan bebeklerdir.

Bebekler RVS'den Nasıl Korunur?

Hastalığın aşısı ve tedavisi yoktur. Ancak ölüm oranı çok yüksek değildir. Ama hastane ve yoğun bakım yatışlarının önlenmesi gerekmektedir. Bunun için elimizde RSV mikrobuna yapışıp onu yok eden sadece RSV mikrobuna karşı üretilmiş antikor içeren bir ilacımız var. Bu ilaç şu anda tüm dünyada tek olan bir ilaçtır. Bu ilacı RSV sezonu boyunca yani ekim ayından mart ayının sonuna kadar ayda bir kez iğne olarak uyguladığımızda hastaneye ve yoğun bakım yatış oranlarını %80’e kadar varan rakamlarda azaltmış oluyoruz. Buna rağmen bebeğimiz hastaneye yatmak zorunda kalırsa hastalık daha hafif seyrediyor ve daha erken taburcu oluyor. Bir ekleme daha yapmak istiyorum. RSV hastalığı geçiren prematüre bebeklerde daha sonraki aylarda, yıllarda tekrarlayan astım benzeri bir tablo oluşabiliyor. Bu ilaç bu tablonun oluşumunu da azaltıyor.

  • Dolayısı ile siz anne babalara düşen görev eğer bu üç risk grubundan birinde yer alan bir bebeğiniz varsa ki bunlar 32 haftanın altında doğan prematüreler, BPD'li taburcu olan prematüreler ve ister erken ister normal zamanda doğan doğuştan kalp hastalığı olan bebekler, böyle bir bebeğiniz varsa SGK kapsamında, yani ücretsiz olan bu ilacı bebeklerimize uygulama konusunda titiz davranmamız. 
  • Burada teknik bir bilgi vermek istiyorum. İlacın uygulanması gereken bebeği Yenidoğan uzmanı olan hekim belirler, raporunu çıkartır ve bu rapora göre herhangi bir hastanede ilaç uygulanır.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Ayhan Taştekin 
Neonatoloji / Yenidoğan
19 Ocak 2021