ONLİNE İŞLEMLER
Parkinson, beyinde “dopamin” adı verilen maddenin eksikliği ile ortaya çıkan kronik nörolojik bir hastalıktır.
Vücudun bir tarafında daha ön planda olmak üzere ellere “para sayar” tarzda titreme, hareketlerde yavaşlama, kolların vücut salınımına iştirak etmemesi ve vücuda yapışık olarak yürünmesi; bakışlarda donuklaşma ve yüz mimiklerinde azalma ile birlikte “maske yüz” diye ifade edilebilen yüz hali, küçük adımlarla ve öne eğilerek yürüme bu hastalığın başlangıç safhasında olunabileceğini düşündürmeli ve hastalar bir nöroloji uzmanına başvurmalıdırlar.
Parkinson gibi titreme ile ortaya çıkan hareket bozukluklarının başlangıç tedavisi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin yeterli olamadığı ya da şiddetli ilaç yan etkilerinin yaşandığı durumlarda cerrahi girişim olan beyin pilleri ile hastaları normale yakın yaşam standartlarına kavuşturabilmek mümkündür. Buna ek olarak, “Esansiyel Tremor” ve aşırı vücut kasılmaların meydana geldiği “Distoni” de tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda beyin pillerinin başarı sağladığı hastalıklardandır.
Hasta uyanık iken, sohbet ortamında gerçekleştirdiğimiz beyin pili ameliyatlarında beynin içerisinde tespit edilen bölgelere iki adet elektrot yerleştiriyoruz. Göğüste cilt altına kalp pili gibi bir pil takılıyor. Cilt altından geçirilen uzatma bağlantıları ile elektrotlar pile bağlanıyor. Ameliyat sonrasında yaklaşık 3 hafta süren pil programlama sürecinde, bilgisayar aracılığı ile hastaya en iyi gelecek frekansları ve parametreleri ayarlıyoruz.
Beyin pillerinin Parkinson hastalarında, hastalara verilen elektrik akımına orantılı olarak yaklaşık 4-6 yıllık batarya ömürleri mevcuttur. Bu sürenin sonunda yaklaşık yarım saatlik bir operasyon ile pil değiştirilebilmektedir.
Ameliyat sonrasında hastalar çarpıcı biçimde iyileşerek, normale yakın yaşamlarına dönebilmektedirler. Çatalını tutamayan, gömleklerini ilikleyemeyen, yardımsız yaşayamayan, sosyal hayattan kopan hastalar, beyin pilinden sonra yeniden bağımsız yaşama, sosyal hayatlarını geri kazanma ve eski işlerini yeniden yapabilme şansı bularak adeta hayata yeniden bağlanmaktadırlar.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Op. Dr. Tahsin Ali Zırh Beyin ve Sinir Cerrahisi / Parkinson Cerrahisi 16 Mart 2020