Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Podoloji nedir?

Bebek, çocuk, genç, yaşlı her yaşta insanların, Konjenital (doğuştan) ya da edinsel (sonradan kazanılan) ortopedik ayak problemlerinde, Dermatolojik ayak hastalıklarının destek tedavisinde, kronik rahatsızlığı olan, özellikle Diabetes Mellitus hastalarında, multidisipliner bir ekip içinde; koruyucu, önleyici, tedaviye yardımcı, hastaların ayak sorunlarının bakımı ve eğitimi için yapılan iş birliğidir.

Podolojinin sağlıktaki önemi nedir?

Podolojik uygulamalar da ameliyat dışı tedavilerle; hastanın günlük yaşamına ara vermeden ağrı durumu hafifletmek ya da ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Kronik rahatsızlığı olan hasta gruplarında gelişebilecek problemlere yönelik koruyucu ve önleyici çalışır.

Ayak hastalıkları nelerdir?

Unguis İncarnatus (Batık Tırnak), Convulutus  (İçe Dönük Tırnak)

  • Deforme Tırnak
  • Onikomikozun (Tırnak Mantarı)
  • Calcaneal (Topuk) ve Plantar(Ayak Tabanı) bölgedeki Ragat (Yarık) ve Fissür  (Çatlak)
  • Hard Corn ( Sert Nasır), Soft Corn (Yumuşak Nasır), Clavus (Kuş Gözü Nasır) ve Calliositos (Geniş Yüzeyli Nasır)
  • Diyabetik Ayak
  • Ayak Duyu, Mobilizasyon, Dolaşım problemleri

Podoloji bölümde hastalıklara hangi uygulamaları yapıyorsunuz?

  • Batık Tırnak, İçe Dönük Tırnak Podolojik Bakımı,

Orthoniksi ( Tırnak Teli ve Bant) Uygulamaları ile uygulanan tedavi de dönük ve batık olan tırnakların tedavisi mümkün olmaktadır. Ağrısız bir işlem olmasının yanı sıra hasta günlük yaşamına batık acısı olmadan devam etmektedir.

  • Ayak tabanında ve parmak üstü-çevresinde oluşan Nasır, Çatlak Podolojik Bakımı

Baskı ve sürtünmenin neden olduğu nasırların mekanik temizliği ayağın hafiflemesine ve ağrının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Bu bakımdaki amaç nasırı temizlemek ve hastayı tekrar oluşmaması konusunda yönlendirmektir.

  • Deforme Tırnak ve Mantarlı tırnak tedavisine destek Podoloji Bakımı

Travmaya veya hastalığa maruz kalan tırnağın mekanik temizliğinin yapılması, hastanın görmüş olduğu tedavi de iyileşme sürecini hızlandırmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır.

  • Diyabetik Ayak ve Ayak Duyu, Mobilizasyon, Dolaşım problemleri

Diyabete bağlı gelişen duyu kaybı ve dolaşım bozukluğu sonucunda, cilt ve tırnak çok iyi beslenemediği için bir takım rahatsızları da beraberinde getirir. Rutin aralıklarla yapılan podolojik bakımla hastanın tırnaklarına ve cildine yapılacak olan yanlış uygulamaları engellenmiş olup ayakta oluşabilecek yara ve tırnak patolojileri önlenmiş olur.

Podolojinin diyabet hastalığıyla olan ilişkisi nedir?

Diyabet; vücudumuzun en uç noktası olan ayaklarımızı gerek diyabetik ayak yaralarıyla gerek dolaşım bozuklukları etkisiyle bazen içinden çıkılmayacak sonuçlara getirmektedir.  Sağlıklı yaşamın bir parçası olan ayak bakımını pedikürden ayıran fark; uygulama şekli, uygulayan kişinin eğitimini almış uzman kişiler olması, sağlık açısından risk oluşturmayacak metod ve yöntemlerle hijyenik ortamda özel cihazlarla yapılmasıdır. Bu durumda diyabetli bir hastanın ayağında oluşabilecek riskler tablosu belirlenir, disiplinler arası hastanın gerekli uzmana yönlendirilmesi sağlanır.

Diyabet hastalarına hangi tedavi uygulamaları yapılmaktadır?

 Diyabetli hastaların diyabet risk grubuna göre aylık, üç aylık, altı aylık veya senelik periyotlarda ayak muayenesinin ve bakımının yapılması, dolaşım, duyu ve mobilizasyon testlerinin uygulanması ve multidisipliner ekip (Endokrinoloji, Dahiliye, Dermatoloji, Ortopedi, Plastik Cerrahi, Göz, Kalp Damar Cerrahisi, Enfeksiyon) içinde takip altında olması gerekir.

Podolojinin hastalara faydaları nelerdir?

Dolaşım ve duyu bozukluğuna bağlı ayak tırnaklarında ve ciltte kalınlaşmalar olabilir. Bu gibi problemlere doğru uygulama ve takibin yapılması ayakta oluşabilecek yara ve buna bağlı ampütasyonları engellemiş olur.

Medipol'de bölümü ön plana çıkaran ayrıcalıklar nelerdir?

Türkiye’ de yeni gelişmekte olan Podoloji uygulamaları; Hastanemizin ayak sağlığına verdiği önem ve ayrıcalık sayesinde bir ekip iş birliği içerisinde hizmet vermektedir. Hastaların ameliyata gerek görülmeyen mevcut şikâyetleri azaltılarak veya ortadan kaldırılarak hastanın günlük yaşamını konforlu geçirmesini sağlar. Diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan hastalarda koruyucu ve önleyici çalışmak hastalığın takibi ve riskleri açısından önemli bir rol oynar.

 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Ortopedi ve Travmatoloji- Doç. Dr. Semih Ayanoğlu 
Podolog- Dursiye Özdemir Avcı 
26 Ağustos 2019