ONLİNE İŞLEMLER
Omurgamızda çeşitli sebeplere bağlı olarak kırıklar oluşabilmektedir. Bu kırıklar genellikle travmalarda ya da osteoporoz ve kemik erimesi dediğimiz dejenerasyonlara bağlı olarak görülmektedir. Patlama kırıkları dediğimiz yüksek enerjili travmalar sonucu oluşan kırıklardır. Bunlar arasında en sık omur hacminin azalması sonucu oluşan çökme kırıklarıyla karşılaşmaktayız. Eğer omurilikte zedelenme çok yoksa korse tedavisi uygulayıp hastayı düzenli olarak takibe alıyoruz. Hasta bu süreç içerisinde kendine dikkat etmek suretiyle normal hayatına devam edebilmektedir. Kemik erimesi (Osteoporoz) derecesine göre takibin seyri de değişebilir. Bu tarz kırıklarda omurilikte zedenle yok ama yükseklik kaybı %50 ve üstündeyse hastaya müdahale edilmesi gerekiyor. Genellikle tek seviye olan kırıklarda Kifoplasti dediğimiz işlemi uyguluyoruz.
Kifoplasti; kemik çimentosunun kırığın oluştuğu bölgeye uygulanması işlemi olarak tanımlanabilir. Özel bir alet yardımıyla kırığın oluştuğu bölgeye girip aletin ucunda olan balonu şişirerek o bölgenin kırığın oluşmadan önceki haline dönmesini sağladıktan sonra kemik çimentosunu uyguluyoruz. Kifoplasti patlama kırıklarında uygulanamamaktadır. Onun yerine kırığın durumuna göre platin ameliyatları yapılmaktadır.
Kifoplasti işlemi, beyin cerrahisi bölümüne başvuran hastanın Emar (MR) ve Tomografi sonucunda yapılan radyolojik inceleme ve hastanın şikayetleri doğrultusunda eğer hasta da uygunsa tavsiye edilir. Kifopilasti sadece omurgadaki kemik erimesine bağlı çökme kırıklarında yapılmaz. Kemikte yıkıcı lezyonlar yapan miyelom ve hemanjiom gibi bazı kemik metastazlarında hem biyopsi hem de tedavi amaçlı uygulanmaktadır.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Op. Dr. Mehmet Serdar Balkan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı 22 Mart 2019