Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Midenin Görevi Nedir?

Mide, gıdaların öğütülüp sindirime hazır hale getirildiği yerdir. Emilime hazır hale gelen gıdalar ince bağırsağa yollandıktan sonra sindirim başlamaktadır.    

Midemizi Etkileyen Hastalıklar Nelerdir? 

Midemizi etkileyen hastalıkların başında reflü gelmektedir. Son yıllarda bu hastalığın sayısında ciddi artış görünmektedir. Gastritte sık olarak görülen bir diğer hastalıktır. Özellikle mide kanseri ve mide ülserine yol açan helikobakterin başarıyla tedavi edilmesinden sonra bu hastalıkların giderek azaldığını sevinerek söyleyebiliriz. 

Helikobakter Nedir?

Helikobakter genellikle ağız yoluyla sebze ve meyvelerden bulaşan bir bakteridir. Hijyenin iyi sağlanmadığı gelişmemiş bölgelerde daha sık görülmektedir. Bakteri mide mukozasına yerleşerek iltihaba yol açmaktadır. Bunun sonucunda ülser, midede kanser ve gastrit meydana gelmektedir. Helikobakter tedavisi antibiyotikler ve mide koruyucu ilaçlar yardımıyla yapılmaktadır. 

Mide Hastalıklarının Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanıyor?

Mide hastalıklarının tedavisinden teşhisin iyi konması önemlidir. Maalesef artık günümüzde elle muayene ile mide hastalığının tanısını koyamamaktayız. Burada en sağlıklı yöntem endoskopidir. Bu sayede, mide şikayeti olan hastanın rahatsızlığını net bir şekilde görerek, en doğru tedavi yöntemini kolaylıkla uygulayabilmekteyiz. Hastanın reflüsü varsa ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzında bir takım değişiklikler yapmasını öneriyoruz. Ülserde ise hastalığa yol açan faktörlerin saptanması gereklidir. Hastalık genellikle helikobakter, aşırı akut bir stres veya ağrı kesici ilaçlar neticesinde oluşabilir. Eğer hasta aç karnına ağrı kesici ilaç aldıysa bunun ülser yapıcı etkisi son derece fazladır. Eğer stresten kaynaklı bir sorunsa mide koruyucu ilaçla birlikte psikolojik destek almasını hastaya tavsiye ediyoruz. Akut ve kronik olmak üzere gastrit ikiye ayrılmaktadır. Akut gastrit genellikle üşütmeyle, ağrı kesicilerle, alkolle ve bazı gıdalarla oluşmaktadır. Mide koruyucu ve antiasit ilaç yardımıyla akut gastriti tedavi ediyoruz. Kronik gastritte ise helikobakter ve ağrı kesici kullanımını araştırıyoruz. Ardından doğru tedavi yöntemleriyle hastalarımızın sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı oluyoruz. 

Stres Mideyi Nasıl Etkiler?  

Hastanın bir yakınını kaybetmesi, trafik kazası, tartışma, kavga, ani bir kötü haber, üzüntü gibi durumlarda meydana gelen stres, midede asit oranının aşırı artmasına ve ülser oluşumuna neden olabilir. Hatta buna bağlı mide kanaması riski de mevcuttur.

Bilinçsiz İlaç Kullanımının Mideye Etkileri Nelerdir? 

Doktora danışılmadan bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler, midede ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle hastalarımıza reçetesiz ağrı kesici kullanmamalarını öneriyoruz. Eğer mutlaka lamları gerekiyorsa, tok karnına ve mide koruyucu ile birlikte almalarını öneriyoruz.

Mevsim Geçişleri Mide Rahatsızlıklarına Neden Olur Mu?

Ülser ve gastritin mevsim geçişlerinden etkilendiğini söyleyebiliriz. Havaların soğuması, mevsimle birlikte besin ve yeme-içme alışkanlığının değişmesi veya birey psikolojisi artışa neden olarak söylenebilir.  

Sağlıksız Beslenmenin Mideye Zararları Nelerdir?

Düzensiz beslenme alışkanlığı mide rahatsızlıklarının oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple öğünlere sadık kalarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Mide Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız? 

  • Sigara, alkol ve stresten uzak durulmalı
  • Bilinçsiz ağrı kesici kullanılmamalı
  • Sıcak ve soğuk karıştırılmamalı 
  • Mideyi yormayacak şekilde beslenilmeli. Aşırı acılı, baharatlı, biberli gıdalardan uzak durulmalı
  • Gıdalar iyi çiğnenmeli
  • Fast food ürünlerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalı  

Medipol Mega Ünivesite Hastanesinin Hastalarına Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Medipol’ün en büyük özelliği hastalarına çok değer veriyor olmasıdır. Ayrıca hastanemize gelen bir hasta aynı gün içerisinde bütün işlemlerini rahatlıkla yapabiliyor. Bu da zamanın önemli olduğu bazı hastalıkların teşhis ve tedavisi açısından oldukça önemlidir.  
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Vedat Göral 
Gastroenteroloji Uzmanı
1 Şubat 2019