ONLİNE İŞLEMLER
Kulak çınlaması (Tinnitus), kişilerin dışarıdan herhangi bir sesli uyaran olmadan ses algılamasıdır. Bazı hastalar çınlama yerine uğultu duyduklarını söylüyorlar. Biz bunu da kulak çınlaması olarak adlandırıyoruz.
Kulak çınlaması (Tinnitus) objektif ve sübjektif olarak iki gruba ayrılmaktadır. Objektif olarak adlandırdığımız kulak çınlaması kişinin duyduğu sesin dışarıdan da duyulmasıdır. Bunun sebebi kulak zarında oluşan delikten hava geçişi olabilir. Sübjektif çınlama ise tanımda bahsettiğimiz gibi kişinin dışarıdan bir ses yokken çınlama duymasıdır.
Çınlamanın oluşum nedenlerini tam olarak bilememekteyiz fakat bu konu hakkında alternatifler mevcut. Burada dikkat çekilmesi gereken esas konu çınlamanın hastalık değil bir semptom (belirti) olduğudur. Örneğin üst solunum yolu enfeksiyonu bir hastalıktır; ateşin çıkması ise semptomdur. Bu sebeple çınlama şikayeti olan kişilerde öncelikle çınlamanın nedenlerini araştırmak gerekmektedir. Kulak çınlaması şikayetiyle gelen kişileri ilk etapta kulak burun muayenesine yönlendiriyoruz. Eğer orada yapılan muayenede bir problem çıkmaz ise odyolojik olarak değerlendiriyoruz. Kulak çınlamasının nedenlerine değinecek olursak; gürültüye maruz kalma, baş dönmesi, kulakta oluşan kir ve psikolojik faktörler gibi nedenleri de sıralayabiliriz. Ama burada belirttiğim gibi çınlamanın öncelikle altta yatan bir hastalığın belirtisi olup olmadığını iyi incelemek gerekmektedir.
Kulak çınlaması şikayeti yaşayan kişiler çınlama başladığı andan birkaç gün sonra da doktora başvurmaktadır. Burada yaşadığı şikayetin kendisini verdiği rahatsızlık da etkendir. Bazı çınlamalar ki bunlar gürültüye maruz kalmaktan kaynaklı olabileceği için birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ama geçmeyen bir çınlama problemi var ise kişiler bize ya da kulak burun boğaz uzmanlarına başvurmaktadır.
Kulak burun boğaz muayenesi sonucu herhangi bir hastalık tespit edilemeyen kişileri odyolojik olarak değerlendirmeye alıyoruz. Burada hastanın öyküsünü araştırıp altında yatan bir neden olup olmadığını tartışıyoruz. Bazı kişileri psikolojik olarak değerlendirip gerekli birime yönlendirebiliyoruz. Bazı kişileri telkin yöntemiyle tedavi etmeye çalışıyoruz. Bu nedir? Kişiye çınlama duyduğu zaman dikkatini farklı bir yöne vermesini tavsiye ediyoruz ki bu da işe yarayabilen bir yöntemdir. Onun dışında ilaç ve gerekli işitme aletlerinin kullanıldığı tedavileri de kulak çınlaması şikayeti olan kişilere uygulayabiliyoruz.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uzm. Ody. Oğuz Yılmaz Odyoloji Uzmanı 26 Ağustos 2019