Kolon Kanseri

Kolon Kanseri Nedir? 

Hastalık, genellikle kalın bağırsağın içerisindeki, polip adı verilen, ciltteki siğillere benzeyen küçük çıkıntılardan başlar. Bir polibin kansere dönüşmesi yıllar içerisinde olur. Bu durum kanserin daha polip aşamasında iken saptanarak çıkartılmasıyla hastanın ameliyat olmaksızın tedavi edilebilmesine olanak tanır.  Bu aşamada tespit edilemeyen kanser öncelikle bağırsağın içerisine doğru büyüme gösterir. Sonrasında yerleştiği alana yakın lenf bezlerine oradan da kana karışarak tüm vücuda yayılım gösterir. 

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kalın bağırsak içi boş bir organ olduğu için genellikle bir belirti vermemektedir.  Başlangıç aşamasında rutin bir kontrolde bir saptanma olmadıysa hastalık sessizce ilerliyor. Bir miktar ilerledikten sonra büyük abdestte kanamaya sebep oluyor. Kanamanın yanı sıra; büyük abdestte şekil değişikliği ve karın ağrısı, tuvalete çıkmakta yaşanan zorluk, kabızlık, ani kilo kaybı, bağırsak alışkanlıklarında yaşanan değişiklikler, İshal gibi şikayetleri olan bireylerin alanında uzman bir hekime görünmeleri erken tanı için çok önemlidir.

Kolon Kanserinde Erken Teşhis Önemlidir

Kanserden korunmanın ya da hastalığı erken evrede saptamanın en etkili yolu kolonoskopik incelemelerdir.  “Kolonoskopi” yani ucunda ışık, kamera sistemi, ve işlem kanalı olan, parmak kalınlığında, eğilebilen cihazlar kalın bağırsak kanserinin teşhis ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Bu cihazlar ile birlikte kalın bağırsağın içerisi çok net bir şekilde değerlendirilebilir. Kolonoskopi kullanılarak yapılan bu değerlendirmede sadece var olan tümörün tespiti değil aynı zamanda kolon içerisindeki poliplerin de tespiti hatta aynı seansta çıkartılması işlemi de yapılabilir. 2000'li yılların başından itibaren, kalın bağırsak kanserinin gerek teşhisi gerekse de cerrahisi konusunda teknolojinin ilerlemesine paralel büyük gelişmeler yaşanmıştır. Daha önceden tüm karın açılarak yapılan ameliyatlar artık karın üzerinden yaklaşık 1cm.lik küçük kesilerden laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde ameliyat olan hastalarımızın ameliyat sonrası iyileşme süreçleri daha hızlı olmakta, daha az ağrı çekmekte, daha kısa süre içerisinde taburcu olarak günlük aktivitelerine daha erken dönebilmektedirler.  

Kolon Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • 50 yaş ve üzeri hastaların mutlaka tarama testlerini yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü ailede 1. derecede yakınınızda kolon kanseri olması kanser riskini 2-4 kat artırıyor.
  • Beslenmenize dikkat etmeliyiz.  Özellikle aşırı yağlı yiyecekler, fast food tüketimi ve kırmızı et ağırlıklı beslenme kalın bağırsak kanserine davetiye çıkarabilmektedir. 
  • Aşırı kilo başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere beraberinde bir çok hastalığın da tetikleyici olmaktadır. 
  • Düzenli olarak spor yapmalıyız. Düzenli olarak yapılan egzersizler Kolon Kanserinden korunmada büyük fayda sağlamaktadır. 
  • Eğer kullanılıyorsa Sigara ve Alkolü bir an önce bırakmak gerekiyor. Çünkü  sigara ve alkol birlikte kullanıldığında kolon kanseri riski daha da artıyor. İçerdiği nikotin ve diğer toksik artıklar ile sigara kolon tümörünün büyümesine ve kanlanmasının artarak hücre çoğalmasına yol açıyor.

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. İlker Sücüllü
Genel Cerrahi / Onkolojik(Kanser) Cerrahisi
21 Ağustos 2020


Giriş Tarihi: 21.08.2020

Güncellenme Tarihi: 21.08.2020


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.