Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Nedir?

Kemik, kıkırdak, dokulardan köken alan tümörleri kemik ve yumuşak doku tümörleri olarak adlandırıyoruz. 

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinin Belirtileri nelerdir?

Hastalıkta en sık karşılaştığımız belirtiler ağrı ve kitledir. Ancak kitle bazen ağrı ile kendini belli etmeyebilir. Aynı şekilde kitle fark edilmeden ağrı da oluşabilir. Bunlara ek olarak hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu, sinir yolu üzerinde karıncalanma gibi ek belirtilerle görülebilir.

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Kimlerde Görülür?

Yumuşak dokudan kökenini alan tümörler her yaşta görülebilir ama daha çok çocukluk ve gençlik döneminde görülmektedir. Ayrıca farklı bölgelerde oluşan kanserlerde kemiğe yayılabilir.

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinde Tanı Nasıl Konulur? 

Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde tanı koyabilmek için hastanın mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir. Doktor kitle, ağrı, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi şikayetlerle gelen hastasında eğer tümörden şüphelenmişse ona yönelik muayene bulguları ve laboratuvar incelemeleri yaparak teşhisi koyar. 

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Nasıl Tedavi Edilir? 

Tümörün oluştuğu bölgeye, hastanın yaşına, tümörün tipine, tümörün saldırganlık durumuna göre tedavi değişir. İyi huylu ve stabil bir tümörse, ağrıya sebep olmuyorsa tedavi etmeye gerek yoktur. Örneğin halk arasında yağ bezesi olarak bilinen lipomda büyüme gözlenmiyorsa tedaviye gerek görülmemektedir. Eğer tümörü büyüyorsa, bulunduğu bölgede ağrıya sebep oluyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi tümörün tipine göre belirlenmektedir. Lipom ise tümör çıkarıldığında tedavi de sonlanmış olur. Kemik gelişimini bozan bir tümörse yetişkinlik döneminden sonra da düzeltici ameliyatlar gerekebilir. Kötü huylu tümörde ise tedavi uzundur. İlk aşamada kemoterapi uygulanır ardından ameliyat ve sonra tekrar kemoterapi tedavisi yapılır. Ardından hastanın takibine geçilir. 

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Tekrarlayabilir Mi?  

Agresif iyi huylu ve kötü huylu tümörlerde tekrarlama olasılığı daha fazladır. Tekrarladığında tedavileri ise daha zordur.

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?  

Tümörlerin gelişiminde genetik faktörler, kronik kemik enfeksiyonları gibi hastalıklar, aşırı stres ve sağlığa zararlı kimyasalların olduğu ortamlarda çalışmak gibi faktörler etkendir. Bireylerin bilinçli olup önlem almaları ve düzenli kontrollerini aksatmamaları sağlıkları açısından önemlidir. 
Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi
Doç. Dr. Celil Alemdar
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
09 Eylül 2019