ONLİNE İŞLEMLER
Kanal tedavisi çürük, travma ya da farklı bir sebepten ötürü oluşan apse ve enfeksiyonların giderilmesi için yapılmaktadır. Bunun yanı sıra dişlerin sinir bölgesine kadar uzanan diş çürüklerinin tedavisinde de bu işlemi yapmaktayız.
Kanal tedavisi halk arasında ağrılı bir işlem olarak bilinmesinin aksine güncel tedavi yöntemleri uygulandığında ağrısız bir işlemdir.
Kanal tedavisi için özel cihaz ve ekipmanlar kullanıyoruz. Ayrıca özel anestezik solüsyon sayesinde ağrıyı önlemiş oluyoruz. Bu da hasta konforu açısından olumlu bir gelişme.
Kanal tedavisinde kullandığımız güncel yöntemler sayesinde gelen işlemlerin %80’i tek seansta bitirilebiliyor. Bu tip tedavilerin çoklu seansta yapılması eldeki yöntemlerin eksikliğinden kaynaklanabiliyordu. Son kullandığımız özel yöntemlerle dişi tek seansta dezenfekte edip kanal tedavisini gerçekleştirebiliyoruz.
Kanal tedavisi öncesi hastalarımızın genel bir hazırlık yapmasına gerek yok. Çok zor ya da uğraştırıcı bir tedavi olarak görülmesine rağmen zorlanmadan yapılan bir yöntemidir. Yalnızca işlem sonrası ağız uyuşturulduğu için hastalara yeme içme esnasında yanaklarını ısırmamaları için daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.
Uygun şekilde tedavisi yapılan dişlere bir ömür biçemiyoruz. Dişin çok harap olmadığı ya da kanal tedavisi yapılacak dişin tedavisinin hasta tarafından geciktirilmediği durumlarda bu dişlerin yıllarca sağlıklı kalabildiğini söyleyebiliriz. Uygun yapılan kanal tedavisinden başka dişin üzerine uygun bir şekilde dolgu ve restorasyonunun yapılması da lazım. Bunlar bazen diş dolgusu olabilirken bazen protez seramik kaplamalar ya da kromlar da olabiliyor. Bunları hastaya göre seçerek uyguluyoruz.
Ağrının neden oluştuğunu anlamak önemlidir. Bazı ağrıyan durumlar özellikle dişten değil de diş çevre dokularından kaynaklı olabilir. Bunu da çok iyi bir şekilde tetkik etmek önemlidir.
Diş köklerinin üzerinde yer alan canlı hücre tabakası sayesinde sinirler ölmüş de olsa çiğneme anında dişin bunu hissetmesi sağlanıyor. Bu da dişin ağızda tutulması için önemlidir.
Dişlerin günde iki defa doğru bir şekilde fırçalanması diş sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca markerlerde satılan doğal olmayan gıdaların tüketimine dikkat etmek de çürükleri önlemeye yardımcıdır. Çünkü diş çürüklerinin oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri de doğal olmayan gıdalardır. Bunların yanı sıra düzenli kontrollerin yaptırılmasına da özen gösterilmelidir. Bu sayede henüz başlangıç evresinde olan çürük tespit edilerek dişte oluşabilecek hasarlar da önlenebilir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Erhan Erkan Endodonti 16 Aralık 2019