Sitede Ara

Koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılan Hidroxiklorinin kalp hastaları üzerinde bir yan etkisi var mı? 

Bu ilaç Covid-19 teşhisi almış kalp hastalarına doktor uygun gördüğü takdirde uygulanır. Ayrıca altta yatan kalp ritim bozukluğu ya da göz sağlığını etkileyen bir durum söz konusuysa ilgili kardiyoloji ve göz hastalıkları uzmanının yapacakları incelemenin ardından Hidroxiklorin verilmeye başlanır.

Covid-19 tanısı almış yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluğu bulunan hastalarda nasıl bir süreç işliyor? 

Yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluğu olan hastalarımız olası Covid-19 enfeksiyonu durumunda kardiyoloji uzmanı ve Covid-19 polikliniğinde görevli hekim tarafından tedavi odaklı değerlendirmeye alınır.

Koronavirüs’e karşı Tiroit nodülü bulunan hastalar ne yapmalı? 

Sağlık Bakanlığının önerdiği tedbirleri uygulamaya devam etmelisiniz. Olası Covid-19 hastalığı durumunda ilgili hekim tiroit fonksiyonlarınızı da değerlendirecektir.

Market alışverişleri sonrası eve getirdiğimizde yiyecek ve poşetlerden Koronavirüs bulaşır mı?

Koronavirüs, marketten alınan yiyecek ve poşetlerden bulaşabilir. Bunu önlemek için Sağlık Bakanlığının önerilerine uymak ve gerekli tedbirleri almak önemlidir. 

Kalp ritim bozukluğum var ayrıca kan sulandırıcı, tansiyon ve diyabet ilaçları kullanıyorum. Bununla birlikte 67 yaşındayım ve ara sıra göğsümde bir baskı hissediyorum. Bunun nedeni hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yaş ve risk faktörlerini göz önünde bulundurduğumuzda göğsünüzde hissettiğiniz baskı önemli olabilir. Maske takmak gibi gerekli tedbirleri alarak mümkünse pandemi hastanesi olmayan bir sağlık kuruluşunun kardiyoloji polikliniğine başvurmanızı öneriyorum. 

Kalp kapakçığında sorun olan bireylerin risk durumu nedir?

Kapak kapakçığında yetersizlik olan kişiler eğer düzenli ilaç kullanmıyorlarsa Sağlık Bakanlığının önerisi dışında ek tedbir almalarına gerek yoktur.  

Sigaranın Covid-19'a ve kalp sağlığına etkisini anlatır mısınız?

Sigara içen ve altta yatan kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin olası Covid-19 hastalığına yakalanması durumunda tedavileri uzun sürebilir. Ayrıca bu kişilerin uzun süre yoğun bakım servislerinde tedavi aldıkları da bilinmektedir. Dünyada bilindiği üzere bu hastalık sebebi ile hayatını kaybeden insanların çoğunun altta yatan  kalp ve akciğer hastalığına sahip oldukları da göz önünde bulundurulmalıdır. 

Bu ayın 22'sinde kalp ameliyatımın 1. yılı doluyor fakat kontrole gidemiyorum ne yapmam lazım? 

Aktif bir şikayetiniz yoksa ve kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız (her ay INR tahlilinin yapılması gereken Coumadin ilacı ), kontrol muayenenizi 1-2 ay ertelemenizi öneriyorum.

Safe coraspin100 ilacıma Koronavirüs süresince devam etmeli miyim? 

Koronavirüs’e karşı Sağlık Bakanlığının önerilerine uymalı ve mevcut ilaçlarınızı kullanmaya devam etmelisiniz.  

Mitral kapak ameliyatı oldum şuan INR oranım 2,40, düzenli tahlil yaptırmalı mıyım?  

Her ay düzenli olarak INR tahlilinizi yaptırmalısınız.

Kalp krizi geçirdikten sonra 6 stent takıldı. Koronavirüs'e karşı ek önlemler almalı mıyım?

Sağlık Bakanlığının önerilerine mutlaka uymalı, her hangi bir şikayetiniz olduğunda muhakkak kardiyoloji bölümü ile irtibata geçmelisiniz.

Kalp yetmezliği problemi bulunan 73 yaşındaki annemin karnında şişlik var. İdrar söktürücü ilaç kullanmasına rağmen durumu düzelmiyor. 

Annenizi kardiyoloji polikliniğine muayeneye götürmenizi tavsiye ediyorum. Yapılacak tahliller ve muayeneler sonucunda gerekirse ilaç dozları ayarlanarak anneniz için faydalı önlemler ve tedaviler yapılacaktır.

Koronavirüs kalp ritim bozukluğu olan hastaları da etkiler mi? 

Önerilen tedbirleri almaya devam etmelisiniz. Olası Covid-19 hastalığı durumunda altta yatan kalp ritim bozukluğu kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilip gerekli tedavilere başlanacaktır.


Prof. Dr. Mustafa Güden