ONLİNE İŞLEMLER
Kalp ameliyatlarında uygulanan yeniliklerin temel amacı hasta konforunu sağlamaktır. Bu doğrultuda minimal invaziv ve endoskopik kalp cerrahisi gibi uygulamalar geliştirildi. Böylece ameliyat riskleri azalırken hastanın normal hayatına dönme süresi de hızlanmış oldu.
Kalbi durdurmadan ileri teknolojiye sahip bir robot yardımıyla yapılan ameliyatlara Robotik Kalp Cerrahisi diyoruz. Bu cerrahi ile koroner bypass, mitral kapak tamiri, triküspit kapak tamiri, ritim bozukluklarında ablasyon ve tümör çıkarılması gibi ameliyatlar başarıyla yapılmaktadır. Robotik cerrahide sık karşılaştığımız soruların başında, - Ameliyatı robot mu yapıyor? Sorusu geliyor. Buna da açıklama getirmek lazım. Ameliyatlar uzman bir cerrah tarafından robot yardımıyla yapılıyor. Teknolojinin sağladığı en büyük avantaj ameliyatlar özel aletler kullanılarak yapıldığından yaralar da küçük oluyor. Minival invaziv de aynı mantık fakat bunda robotik bir teknoloji kullanmıyoruz. Özel aletler yardımıyla yapılan bu ameliyatlarda yine küçük kesi yapılarak işlemi tamamlıyoruz. Her iki yöntemin hastalara sağladığı avantajlar: İyileşme süresi daha kısa olduğu için hastalar normal hayatlarına fazla zaman geçmeden dönebiliyor. Hatta hasta taburcu olduktan sonra evine kendi aracını kullanarak gidebiliyor. Ameliyatlar küçük kesi açılarak yapıldığı için kan ihtiyacı da oldukça azalıyor. Ayrıca enfeksiyon riski de önemli ölçüde düşüyor. Son olarak robotik cerrahide kesi, küçük yara ameliyatlarından 1-2 cm daha az olmaktadır.
Uygun görülen hastalara yapılan bu yöntemin sağladığı en büyük avantajı ameliyat süresini kısaltmasıdır. Sürenin kısa olması hastanın yoğun bakım ve hastane sürelerini kısalttığı gibi olası komplikasyonların riskini de minimuma indirmektedir.
Mitral kapak problemlerinde mekanik kapak kullanmak yerine mevcut kapağın tamir edilmesi hasta konforu açısından en uygun yöntemdir. Tabii bu durum uygun olan hastalara yapılmaktadır. Uygun görülmeyen hastalarımıza mekanik ya da biyolojik kapak takarak yine hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmelerine yardımcı oluyoruz. Mitral kapak tamiri hastanın kendi dokusu onarılarak kapağın yeniden işlevsel hale getirilmesidir. Bu yöntemle tedavi olan hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalmıyorlar. Ama mekanik kapak takılı hastalar bu ilacı kullanmak zorunda kalıyorlar. Diğer avantajı ise hastanın kendi dokusu olduğu için enfeksiyon riskine karşı daha dirençli oluyor.
Birçok hastanede göremediğimiz bu çalışma şekli özellikle hasta konforu açısında oldukça önemli. Medipol’de kalp cerrahisi ve kardiyoloji olarak ortak bir çalışma yürütüyoruz. Örneğin kalp rahatsızlığı ile bize gelen hastanın değerlendirmesini yaparak kendisi için en doğru tedavi şeklini belirleyip ona yönelik bir tedavi uyguluyoruz. Hasta ameliyat olmalıysa kendisini ameliyat ediyoruz veya stent takılması daha uygunsa kardiyoloji bölümünce stent takılarak tedavisini tamamlıyoruz. Kısacası Medipol’de hastalarımız için en uygun tedavi yöntemleri alanında uzman doktorlar tarafından ortak bir konsey kararıyla en etkili şekilde yapılmaktadır.
Torakoabdominal aort anevrizma onarımları risk durumu yüksek olan hastalara yapılan bir uygulamadır. Bu operasyonların yapılabilmesi için hastane şartlarının uygun olmasının yanı sıra cerrahın da deneyimli olması şarttır. Medipol Mega Üniversite Hastanesinde bu tür ameliyatları ben ve ekip arkadaşlarımla birlikte başarıyla yaparak hastalarımızın sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olmaktayız.
Medipol’ün bir üniversite hastanesi olmasının yanı sıra hastalarını multidisipliner yaklaşımla tedavi etmesi hasta sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra her biri kendi alanında uzmanlaşmış akademik kadroya sahibiz. Aynı zamanda dünyada kullanılan bütün teknolojik donanımlara sahibiz. Kısacası kalp rahatsızlığı yaşayan bir hastaya kesinlikle biz bu hastalığın tedavisini yapamıyoruz diye bir şey söylemiyoruz. Çünkü tedavi sürecini gerçekleştirecek her şeye Medipol’de sahibiz.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Güden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı 29 Şubat 2019