ONLİNE İŞLEMLER
Eksik dişlerin yerine kullanılan implant tedavisi, ağızda kalan diğer dişlere herhangi bir müdahale yapılmadan gerçekleştirildiği için koruyucu bir uygulamadır. Çiğneme fonksiyonu bakımından da bir diş implantı doğal bir diş ile benzer kuvveti uyguladığından, diğer protezlere kıyasla daha iyi bir çiğneme becerisi sağlamaktadır.
İmplant tedavisi genellikle hasta uyanıkken, sadece ilgili bölgenin hissizleştirilmesi ile yapılmaktadır. İmplant yerleşimi her ne kadar cerrahi bir uygulama da olsa, çoğu hasta için bir implantı yerleştirmek bir dişi çekmekten daha hızlı ve daha rahattır.
İmplant, daimi dişlerin eksik olduğu durumlarda bu bölgeye uygulanabilen, diş kökünü taklit eden ve buradaki estetiği ve çiğneme yetisini tekrar kazandırmayı amaçlayan bir protez çeşididir. Eğer çene kemiğinde yeterli yer mevcutsa, neredeyse tüm diş eksikliklerinde başarıyla uygulanabilmektedir. Bunun dışında, halk arasında “damak protez” olarak da bilinen “hareketli tam protezlerin” tutuculuğunu, bu sayede hastanın da konforunu arttırmak amacıyla da implant tedavisi uygulanmaktadır. Günümüzde artık, tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda dahi “hareketli veya sabit (yani çıkabilen veya çıkamayan) implant tutuculu protezler” tercih edilmektedir. Bir diş implantı, dişin çekimini takiben hemen aynı seansta yerleştirilebileceği gibi, çekim bölgesinin iyileşmesinin tamamlanması beklenerek, ortalama 2-3 ay sonra da yerleştirilebilmektedir.
İmplantları olan hastalar, tıpkı dolguları ve protezleri olan diğer hastalar gibi ağız bakımına özel bir önem göstermek zorundadırlar. Dişlerini ve implant destekli protezlerini günde en az iki defa fırçalamalı, diş ve implant aralarını diş ipi ya da ara yüz fırçaları yardımıyla temizlemelidirler. Bunun da ötesinde, diş hekimlerinin önerisi doğrultusundaki kontrollerini atlamamaya özen göstermelidirler.
Hastalarımızın en çok sorduğu sorulardan biri de, implantın alerjiye veya kansere neden olup olmadığı. Yapılan araştırmalarda, implantın kanserojen olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Zaten, hali hazırda diş implantları titanyum adı verilen, vücuda biyolojik olarak uyumu oldukça yüksek olan bir metalden üretilmektedir. Ayrıca vücudun diğer kemiklerinde de ortopedik titanyum implantlar, uzun yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Alerji konusuna gelecek olursak, bu konuda fazla hassas olan bireylerde veya diğer metallere karşı yoğun alerjisi bulunan bünyelerde, nadiren alerjik reaksiyonlara neden olabildikleri gösterilmiştir. Açıkçası ben hiçbir hastamda böyle bir durumla karşılaşmış değilim.
İmplant tedavisinde net bir yaş sınırı olmamakla birlikte, ergenlik döneminin tamamlanmasını beklemek tercih edilen bir yaklaşımdır. İlerleyen yaşla birlikteyse, kemiklerin yapısı değişse bile bu durum implant yapımı için bir engel teşkil etmez. Yani yaş aralığımız oldukça geniştir.
Rutin süre ortalama 3-4 aydır. Fakat kemiğin sertlik derecesine göre bu süre 1-2 ay daha uzayabilmektedir.
Bu durum aslında önce hastanın, sonra da hekimin tercihine bağlıdır. Bazı hastalar kısa kısa ama birden çok seansta tedavilerini tamamlamak isterken, bazılarıysa tek bir seansta bütün tedavinin bitmesini tercih etmektedirler. Fakat tüm implantların aynı seansta yerleştirilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Evet, tıpkı dişlerimiz gibi implantlarımızı da ihmal edip erken dönemde kaybedebilir ya da onlara iyi bakarak bir ömür kullanabiliriz.
Köprü protezler, dişsiz boşlukların önünde ve arkasında yer alan dişlerin kesilip küçültülmesini gerektiren ve bu dişlerin desteği sayesinde boşluğun iki tarafını birbirine bağlayan protezlerdir. İmplant destekli protezlerde ise destek, diş kökünü taklit eden diş implantı ile sağlandığından, yandaki dişlerin kesilip kaplanmasına lüzum kalmamaktadır. Bu nedenle, ağızda kalan diğer dişler açısından, köprü protezlerdense implant destekli protezlerin tercih edilmesi, daha koruyucu bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, eğer uygulanabiliyorsa diş eksikliği olan hastalarımıza kesinlikle ilk seçenek olarak implant tedavisini öneriyoruz.
Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi İpek Necla Güldiken Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı 04 Eylül 2019