ONLİNE İŞLEMLER
Üretra idrarın vücuttan atılmasını sağlayan bir kanaldır. Üretra yani idrar yolunda oluşan darlığı ise mesaneden idrar geçiş yolunun daralması olarak tanımlanabilir.
İdrar yolunda oluşan problemler kişin yaşam kalitesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Üretranın ve çevresinde bulunan dokuların zedelenmesi neticesinde oluşan bu duruma birçok şey etken olabilir. Bunları sıralayacak olursak;
Hastalığın en somut belirtisi idrar akışında yaşanan problemlerdir. Bunları da maddeler halinde sıralayacak olursak;
Hastalığın teşhisinde ilk olarak hastanın yakınmalarını dinleriz. Ardında hastanın idrar akım debisini ölçer ve üretrografi çekerek tanıyı koyarız. Burada kullandığımız üretrografi kanalın hangi seviyede daralmış olduğunu biz net bir şekilde vermektedir. Elde ettiğimiz görüntü sayesinde tedaviyi başlatırız.
Hastalığın tedavisine yönelik uygulayacağımız tedaviyi darlığın durumuna göre kararlaştırılır. Kısa olan darlıklarda endoskopik tedavi ile dar olan kanal açılır. Fakat bu işlem sonrası hastalık bir süre sonra tekrarlayabilir. Tekrar eden darlıkların tedavisinde üretroplasti uygulanmalıdır. Buradaki amaç idrar yolunda oluşan darlığın tedavi sonrası tekrarlamasını engellemektir. Çünkü tekrar eden darlıklar idrar yolu enfeksiyonlarına veya böbrek bozukluklarına neden olabilir.
Üretroplasti, idrar yolunda oluşan darlığın çıkarılıp sağlıklı iki kanal ucunun birbirine bağlanmasıdır. Böylece hastalığın nüksetmesi de önlenmiş olur. Peki, bu işlemi her zaman uygulamak mümkün mü? Burada önemli olan darlığın oluştuğu alanın mesafesidir. Bazı durumlarda kanalın onarılması için ağız ya da dudak iç zarından alınan doku ile yama yaparak tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Burada önemli bir unsur da operasyonu yapacak olan cerrahın deneyimidir. Bu tür operasyonlarda tecrübeli bir doktorun müdahalesi tedavi açısından önemlidir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Selami Albayrak Üroloji Uzmanı 5 Ekim 2020