ONLİNE İŞLEMLER
Hibrit protezler dişsiz hastalara geleneksel tam protezler ile kıyaslandığında pek çok fonksiyonel, estetik ve psikolojik avantaj sunmaktadır. Bu tür protezlerin; son derece estetik restorasyonların hazırlanabilmesi, ağız içerisinde protez üzerine gelen stresleri azaltması ve eşit olarak dağıtması gibi birçok avantajı vardır.
İmplant destekli hibrit protezler geleneksel sabit protezler ile karşılaştırıldıklarında yumuşak doku için daha iyi destek sağladıkları görülmüştür. Gelişen teknoloji ile hibrit protez tasarımlarının dijital ortamda yapılması ve protez malzemelerinin gelişmesiyle birlikte, yumuşak doku kaybı daha kolay giderilebilmekte ve dişeti için pembe porselen kullanılarak dişler arası boşluklar estetik bir şekilde doldurulabilmektedir.
Hibrit protezler, hem tam diş eksikliğinde hem de kısmi diş eksikliklerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hibrit protezler, orta ve ileri derecede kemik rezorpsiyonu olan hastaların kemik ve yumuşak dokularının tedavisinde, tümoral rezeksiyon sonucu çok fazla kemik kaybının olduğu dişsiz kretlerde, düzensiz alveolar kemik rezorpsiyonunda, üst çene dudak desteğinin sağlanmasının istendiği durumlarda yapılabilmektedir. Bu tip bir protezin yapımına karar vermede esas alınacak ilk kriter çeneler arası mesafedir; bununla birlikte dudak desteği, üst çenedeki yüksek gülme hattı, konuşma durumundaki alt çene dudak çizgisi göz önünde bulundurulacak diğer estetik parametrelerdir.
Hibrit protezler hastalar için çıkarılmayan sabit protezlerdir. İstenildiği ve gerekli görüldüğü zaman sadece hekim tarafından çıkarılabilmektedir.
Öncelikle hastaların düzenli olarak diş fırçalamaya devam etmesi gereklidir. Bunun yanı sıra hastalara ara yüz fırçası ve protezlerin altını temizlemek için süperfloss dediğimiz ipler kullanılması önerilir. Hastalar ayrıca hızlı, zahmetsiz, ucuz ultrasonik ve sonik protez temizleme cihazları kullanarak da ağız bakımlarını sağlayabilirler. Air brush dediğimiz bilinen adıyla ağız duşu kullanılması da hastalara kolaylık sağlamaktadır.
Klasik bir protez tedavisinden farkı yoktur. Hastalara birbirini takip eden en az 5-6 seans uygulama yapılmaktadır. Tabii protez yapımı bittikten sonra ayrıca kontrol seansı da uyguluyoruz. Hibrit Protezler Takıldıktan Sonra Hastaların Düzenli Olarak Kontrole Gelmeleri Gerekmekte Midir? Kesinlikle bu protezin ve implantların uzun dönem başarısı için oldukça önemli bir durum aslında. Hastaların 6 ila 12 ay arasında düzenli olarak kontrollerine gelmesi bildirilmekte ve bu kontrollere gelmesi mutlaka istenmektedir.
Normal bir durumda olmaz. Hatta kemik içerisine konulan implant sayesinde o bölgede yıllar içerisinde gerçekleşebilecek olan kemik erimesi durdurulmuş olur. Fakat hasta ağız hijyenine dikkat etmez ve düzenli kontrollerine gelmezse protez altındaki implant çevresinde de normal dişlerde olduğu gibi kemik kayıpları görülebilir.
Bu tedavilerin hiçbiri için net bir süre söylemek mümkün değildir. Fakat hastanın ağız sağlığına özen göstermesi ve kontrollerine düzenli olarak gelmesi doğru yapılmış bir protezin uzun yıllar hatta bir ömür herhangi bir sıkıntı olmadan kullanılmasını sağlayacaktır.
Etkiler. Sigara içmenin ağız içerisinde; mukoza, yumuşak doku, kan akışı, yara iyileşmesi, tükürük kalitesi ve bunun gibi birçok şey üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Sigara içmek implantın ağız içerisinde uzun dönem sağ kalımını ve başarısını etkileyeceğinden dolaylı olarak protezi de etkilemektedir.
Kesinlikle fırçalanmalıdır çünkü hibrit protezler yapıldığı malzeme dolayısıyla çürümezler fakat iyi bakılmadıkları sürece zarar görebilirler. Onun dışında ağız içi canlı bir doku nasıl ki dişlerimizi fırçalamadığımızda dişetlerimiz kanıyor ve sonrasında kemik kaybı oluyorsa aynı durum implant üstü yapılan tüm protez tipleri için de geçerlidir. Protez çürümez fakat fırçalanmadığı sürece biriken besin artıkları hem kötü bir koku oluşturur hem de protez altındaki dişetinde enfeksiyona sebep olabilir. Bunun ileri aşaması kemik kaybına kadar gider maalesef.
Protez uygulaması ağrılı bir işlem değildir. Sadece bazı hastalar da cerrahi operasyonun hemen sonrasında yaptığımız protezler de seanslar sırasında parçaları takıp çıkarırken yumuşak doku biraz hassas olabiliyor.
Hayır, herhangi bir yan etkisi yoktur zaten ağız içerisinde kullanılan materyaller daha önceden çalışılmış doku dostu materyallerdir. Genellikle bazı metal alaşımları, titanyum, zirkonyum ve PEKK gibi güncel estetik alt yapı materyalleri kullanılmaktadır. Sadece az da olsa bazı hastaların metal alaşımlara alerjik durumları olabilmektedir. Bu hastalara da diğer materyallerden hibrit protez yapılmaktadır. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uzm. Dr. Tuğba Can Protetik Diş Tedavisi 10 Aralık 2019