Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Gestasyonel Diyabet Nedir?

Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik sırasında saptanan değişik derecelerde glukoz tolerans bozukluğu olarak tanımlanır. Gestasyonel diyabet özellikle gebeliğin 24. haftasından sonra görülebilir. Anne adaylarına gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında tarama testi uygulanması gerekir.  Tarama testinde, kadın doğum uzmanları tarafından anne adaylarına belli miktar şeker yüklemesi yapılır. Ardından kan şekeri değerine bakılarak çıkan sonuca göre tanı konulur. Gestasyonel diyabette anne adaylarının illa bir şikayeti olmasına gerek yoktur. Bazı anne adaylarında aşırı tatlı yeme isteğiyle görülürken bazen de hiç belirti göstermez. Şeker yüklemesiyle gerekli teşhisi koyabiliyoruz. 
Gestasyonel diyabetli bir annenin gebelik süresince hedeflenen kan şekeri değerlerinin takibi önemlidir. Bunun için de anne adaylarına bir beslenme programı hazırlanır.

  • Gestasyonel diyabet hastası olan anne adaylarının 10-12 saatten fazla aç kalmamaları gerekmektedir.
  • Gün içerisinde 2-3 saat aralıklarla azar azar önerilen besinleri tüketmelilerdir.
  • Karbonhidrat alımının tavsiye edilen ölçüde olması önemlidir.
  • Beyaz ekmek, patlamış mısır, patates gibi nişasta içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. 
  • Su tüketimi günde 2-3 litre olmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Egzersiz yapılması önemlidir

Doğum sonrası annenin şeker oranında azalma görülür.  Ancak şeker takibinin bırakılmaması önemlidir. Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi olarak koordineli bir çalışma sistemine sahibiz. Kadın doğum uzmanlarımız anne adaylarının takiplerini ve testlerini yapıp şeker oranında bir sorun gördüklerinde diyetisyenlere yönlendirerek en uygun tedavinin yapılmasına yardımcı oluyorlar. Biz de hastalık durumuna göre gerekli işlemleri başlatıp anne adaylarının sağlık bir hamilelik süreci geçirmelerine yardımcı oluyoruz.  

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi
Dyt. Hatice Kübra Bayer
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı
18 Mart 2019