Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Ergenlik nedir?

Gelişim basamaklarından bir tanesi olan ergenliği zihinsel ve bedensel gelişimlerin yaşandığı süreç olarak tanımlayabiliriz. Kızlar 12-13 yaşlarında ergenliğe girerken, erkekler ise 14-16 yaşlarında bu döneme başlamaktadır. Yirmi iki yaşa kadar devam ergenlik ön, orta ve geç olarak üç döneme ayrılmaktadır. Ön ergenlik 10-11 yaş, ergenlik -ki bu dönem çatışmaların daha yoğun yaşandığı dönemdir- 15-16, geç ergenlik ise 18-22 yaş aralığında yaşanmaktadır.

Ergenlik döneminde ailenin rolü nedir?

Ergenlik dönemine girmiş bir çocuk kendine ait özel bir alan içerisinde; - Ben kimim? Sorusunun yanıtını aramaktadır. Aslında bu süreç çocuğun yetişkinliğe adım atmaya başladığı dönem içerisinde karakterini oturtmaya başladığı bir dönemdir. Aile ve çocuk arasındaki problemler de bu dönemde artmaktadır. Aile bu döneme kadar çocuğunun her şeyine hakimken, çocuk zamanla bundan uzaklaşıp kendi başına bir şeyler yapma arayışına yönelmektedir. Eğer aileler çocuklarına gerekli özgürlüğü sağlamazlarsa, çocuk asla –Ben kimim sorusunun yanıtı keşfedemeyecektir. Bu durum ise çocuğun yetişkin hayatını olumsuz etkileyecek problemlere yol açabilmektedir. Ailelerin yapması gereken; ergenlik dönemine girmiş çocuklarının yanında durarak ona onu anladıklarını hissettirmektir. Buradaki en önemli unsur iletişimdir. Baskıcı bir otorite kurmak yerine çocuğun özel alanlarına saygı duyup yumuşak bir dil ile iletişimi yürütmek en mantıklı yoldur. Genellikle aileler çocukları agresifleştikçe baskıyı da artırmaktadır. Bu aile ve çocuk arasındaki iletişimin bozulmasına sebep olabilecek bir davranıştır. Bunun yerine daha yumuşak ve empati odaklı bir dil kullanmak daha iyi olacaktır. Aileler çocuklarıyla kurdukları doğru iletişimi doğduğu andan itibaren başlattıklarında ergenlikte döneminde daha az problem yaşayacaklardır.

Aileler çocuklarıyla arkadaş mı olmalıdır?

Önemli bir başka detay ise ailelerin çocuklarıyla arkadaş olmalarıdır. Burada kodlanan arkadaşlık aile ve çocuk arasındaki statüyü de etkileyebilir. Anne babalar, çocuğun ebeveynleri olarak hareket etmeli ve bu konuma yönelik bir yaklaşım sergilemelidirler.

Ergenlik dönemindeki çocuklarıyla sorunlar yaşayan ailelerin yapması gerekenlerden biri de destek almaktır. Bu her iki taraf içinde önemlidir. Aileler, çocuklarıyla yaşadıkları iletişim problemlerini çözüp sağlıklı bir ilişki yaşayabilirler. Önemli olan nasıl davranılması gerektiğini hatırlamaktır. Çünkü anne ve babalar da bir dönem çocuktular ve onlar da aynı süreci yaşadılar. Eğer bunu anımsarlarsa inanın çocuklarıyla olan iletişimleri daha güçlü olacaktır.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Uzm. Klnk. Psk. Yasemin Kamalı
Çocuk Psikolojisi
16 Temmuz 2019