Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Eklem nedir?

Omuz, dirsek, el bileği, diz, kalça gibi vücuda hareket kazandıran bölümleri eklem olarak tanımlamaktayız. 

Eklem kireçlenmesi neden olur?

Eklemin yüzeyinde ve iki kemiğin birbirine değdiği yerde kıkırdak bulunmaktadır. Bu dokunun bozularak kendini yenileyemediğinde kireçlenme meydana gelmektedir. Kireçlenme ile de hareketsiz ve ağrılı bir yaşam başlamaktadır. 

Eklem kireçlenmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Eklem kireçlenmesinde iki tane tedavi yöntemi bulunmaktadır. Birincisi cerrahi yöntemler ikincisi ise ameliyat dışı yöntemlerdir. Cerrahi yöntemlerden birincisi artroskopi dediğimiz kamera ile eklemin içerisini görüntüleyerek bir takım müdahalelerde bulunup hasarlı dokuların temizlenmesidir. Bu uygulamayı daha çok genç hastalara yapmaktayız. İkinci cerrahi işlem ise protez uygulamasıdır. Bu işlemde kireçlenmiş bölgenin yerine metal (metal diz kapağı, metal kalça eklemi) eklem konulur. Bu sayede hastanın hareket etmesini sağlamaktayız. 

Tedavi sonrası iyileşme süresi ne kadardır?  

Cerrahi tedavi sonrası üç ile iki ay arasında değişmektedir. Diz veya kalça protezi ameliyatından sonra hastayı aynı gün ayağa kaldırmaktayız. Bunun nedeni pıhtı oluşumunu engellemektir. Hastayı altı saat içerisinde ayağa kaldırdığımızda bu durum %50 oranında azalmaktadır. Ardından hastada fiziksel tedaviye başlanmaktadır. 

Eklem kireçlenmesinden korunmak için neler yapılmalıdır? 

İnsanların bu tür problemlerden korunmalarında spor en büyük yardımcılardandır. Fakat sporu da bilinçli yapmaları sağlıkları açısından önemlidir. Eğer ısınmadan spora başlanırsa bu olumsuz sonuçların oluşmasına neden olabilir. Hareket etmek, aktif bir yaşama sahip olmak birçok hastalığı önlemek adına önemlidir. Diğer yandan kilo kontrolü de son derece önemlidir. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Ahmet Murat BÜLBÜL
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
28 Ağustos 2019