ONLİNE İŞLEMLER
Egzama temelde alerjik bir hastalıktır ama her zaman alerjiye yönelik sebep bulamayabiliyoruz. Fakat reaksiyonların ortaya çıkması alerjik mekanizmayla oluyor. Egzamayı deride kaşıntı, döküntü gibi farklı türlere bağlı olarak kendini belli eden bir deri hastalığı olarak tanımlayabiliriz.
Egzama temelde aynı hastalık olmasına rağmen farklı belirtiler gösterebilir. En sık görülen atopik dermatittir. Vücudun her bölgesinde görülen bu hastalık genellikle kurulukla karakterizedir. Ev tozları, yiyecekler ve polenler gibi bazı alerjik nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Seboreik dermatit daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Yine sık görülen başka bir çeşidi ise ev kadını egzamasıdır. Ellerde tahrişe neden olan bu hastalığın nedenleri de aşırı su, sabun ve deterjan kullanımıdır. Sinirsel egzama ise belirli bir bölgede kaşımaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Egzamanın belirtileri türüne göre değişiklik gösterebilir ama maddeler halinde toparlayacak olursak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Egzama tekrarlayan bir hastalık olduğu için burada önemli olan hastalığı kontrol altında tutmaktır. Egzama şikayetiyle bize başvuran hastalarda öncelikle egzamanın türüne ve şiddetine bakıyoruz. Eğer şiddetli bir evredeyse bunu kontrol altına almak için ilaç tedavisi başlatıyoruz. Ardından hastalığın seyrine göre daha düşük dozdaki ilaçlarla kontrolü devam ettiriyoruz. Burada önemli olan hastanın kendine dikkat etmesi ve doktorunun önerdiği uygulamaları aksatmamasıdır.
Egzama hastaları artırıcı nedenleri kendi hayatında gözlemlemelidir. Artıcı faktörleri tespit edip bunlara yönelik önlemler almaya özen göstermeleri gerekmektedir. Örneğin kullandığı bir krem egzamayı tetikliyorsa bunu kullanmayı bırakmalıdır. Egzama kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğu için hastaların endişeye kapılmamalarını öneriyorum. Özellikle sıkıntı ve stres gibi durumlardan kendilerini korumaya dikkat etsinler. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uzm. Dr. Erkin Pekmezci Dermatoloji Uzmanı 6 Ocak 2020