Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Tamamen dişsiz bir ağızda implant üstü sabit bir protez yapılabilmesi için en az kaç implant yaptırılması gerekir?

Tamamen dişsiz ağızlarda eğer hastaların kemik durumları yani kemik genişlikleri, yükseklikleri ve kalitesi uygunsa, genel sağlığında implant işlemi için engelleyici bir durum yoksa, sabit implant üstü protezler için 6 ila 8 adet implant yapılabilir. Hastaların çene yapılarına şekillerine göre klinikte ağız içi ve radyografik muayeneler sonrası implantların yerine ve sayısına çene cerrahı ile birlikte karar veriyoruz.

Tamamen dişsiz bir ağızda hareketli proteze destek olması için kaç implant yeterlidir?

Çene kemiği ve hastanın genel sağlığı açısından her şey uygunsa alt veya üst çeneye 3 veya 4 implant ile implant üstü hareketli protezler yapabilmekteyiz. Bu hareketli protezler hastalarımızın çıt çıtlı protezler diye tabir ettiği çıt çıt, yani takıp çıkarılabilir mekanizmanın bir kısmının implant üstünde olduğu diğer kısmınn ise hareketli protezin içinde bulunduğu protezlerdir. Hastalar bu protezlerle daha öncesinde stabilizasyon sorunu yaşadıkları yemek yerken veya konuşurken sürekli hareket eden protezlenin ağız içinde daha tutucu olması ile sosyal yaşantılarını daha rahat sürdürebilirler.

İmplant destekli hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?

İmplant destekli hareketli protezlerin bakımında hastalar özellikle her akşam veya gün içinde belirli bir süre protezlerini çıkarmalı ve ağız içi dokularını dinlendirmelidir. Sürekli kullanılan protezler dokuların üzerini örttüğünden bu bölgeler de yeterince beslenememek ve havalanamamak tan dolayı mantar oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Tıpkı bir ayakkabı giydiğimizde yirmi dört saat kullanmadığımız gibi protezleri de belirli bir süre, bu gece yatarken olabilir, çıkarmak gereklidir. Hasta protezini çıkardıktan sonra akan bir suyun altında sıvı sabun ve yumuşak bir fırça ile yiyecek artıklarını temizlenmelidir. Protezlere başka bir genel temizleyici veya diş macunu sürmek doğru değildir, protezlerin çizilmesine ve zamanla renklenmesine neden olmaktadır. Haftada bir tablet temizleyicilerde bu işlemlere ek olarak kullanılabilir. Protez çıkarıldıktan sonra ağız içerisinde implant üzerinde kalan çıt çıt mekanizması da diş fırçası ile fırçalanarak temizlenmelidir. 

İmplant destekli köprünün bakımı nasıl yapılır?

İmplant destekli köprüler ağız içinde sabit olan hastalar tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Hastalar rutin de dişlerini nasıl fırçalıyorlarsa bu protezlerini de en az günde iki kere fırçalamalıdır. Bunun dışında eğer tek diş implant üstü köprü yani kaplaması var ise diş ipi, implant üstü köprü kullanıyor ise köprü altı temizleme ipleri(dental floss) kullanılarak köprülerin diş etine bakan diş fırçası ile temizlenemeyen bölgeleri temizlenmelidir. Eğer diş ipi bu kısımlar için yetersiz kalıyorsa çeşitli kalınlıklarda üretilmiş ara yüz fırçaları da kullanılabilir. Bunlara ek olarak ağız hijyenini ağız duşu dediğimiz ağız içi yıkayıcı cihazlarla destekleyebilirler.

İmplant üstü protez doğal diş yapısına uygun olarak mı yapılıyor?

İmplant üstü protezler doğal dişleri taklit eden biyo uyumlu materyallerden üretilir. Hastaların doğal dişlerinin morfalajik yapıları çiğneme kuvvetlerine direnci bu materyallerle tekrar sağlanabilir.
İmlant üstü protez işlemi yapıldıktan sonra hasta ne kadar zaman daha kontrollere gelmelidir?
Hastalar yılda bir kere bazı durumlarda altı ayda bir sorun yaşa veya yaşamasa da kontrollere gelmelidir. Bu kontrollerde hastaların ağız içi ve radyolojik kontrolleri yapılarak kemikte herhangi bir kayıp veya patoloji oluşumu, hastanın protezini yeterince temizleyip temizlememesi, diş eti sağlığı incelenir ve yapılması gereken işlemler varsa yapılır. Bu sayede hastaların protezleri ve implantlarının uzun süre kullanımı sağlanır. Unutmamak gerekir ki tıpkı bizler gibi bu materyallerde yaşlanmakta ve kontrol edilmeleri gerekmektedir.

Tek diş eksikliğinde implant yerleştirildikten sonraki bekleme sürecinde yeme içme, estetik görünüm konusunda bir sıkıntı olur mu?

Tek diş eksiklikleri eğer güldüğümüzde görünen ön bölge dişlerinde ise implant yerleştirildikten sonra o gün içerisinde dişi takılarak hasta kliniğimizden ayrılabilmektedir. Hastanın kendi dişi çekilip implant yapılıyorsa kendi dişi ile veya daha önceden çekildi ise akrilik esaslı materyallerle geçici dişlerini yapıyoruz. Çene cerrahının kemik iyileşmesi için öngördüğü bekleme süresi boyunca hastalar bu geçici protezleri kullanabilmektedir. Yapılan geçici dişler komşu dişlere benzer renkte ve şekilde protezlerdir. Hastalar bu dişleri ile konuşabilir yemek yiyebilirler. Tabii ki implant hala iyileşme süresinde olduğu için dişe çok fazla kuvvet uygulayan ısırma gibi hareketler yemek yeme sırasında kısıtlanmalıdır. 

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi ağrılı bir işlem midir?

İmplant çene kemiğine uygulanırken hastalara lokal anestezi yapılır ve işlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Bunun yanında dental fobisi olan hastalarda ya da iğne yapılmasından çekinen hastalarda da genel anestezi altında implant tedavisi yapılabilmektedir.

İmplant üstü protez uygulama işlemi ağrılı mıdır? Anestezi uygulanır mı?

İmplant üstü protezler, implantlar gibi uygulanırken lokal anestezi gerektiren işlemler değildir. Protezin uygulanması, protez prova aşamaları veya ölçü alınması işlemleri hastalarda herhangi bir ağrıya neden olmaz.

Kişinin sigara kullanıyor olması tedaviyi etkiler mi?

Sigara genel sağlığımızı etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Sigara içen kişilerde dumanın ısısı ve kimyasallar ağız dokularında damarlanma bozukluğuna ve bundan dolayı dokuların yeterince kanla beslenememesine neden olduğundan ağız içi dokuların iyileşmesini geciktirir veya durdurabilir. Bu da implantın veya dişlerin kayıplarına neden olabilmektedir. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Dr. Öğr. Üyesi Cansın Çelebi
Protetik Diş Tedavisi 
16 Temmuz 2019