Sitede Ara

{%= Interview.Title %}

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabet hastalığının uzun dönemde gözde yaptığı damarsal hasara diyabetik retinopati denir.  

Diyabetik Retinopatinin Evreleri Nelerdir?

Nonproliferatif ve proliferatif olmak üzere iki evresi vardır. Nonproliferatif (başlangıç) evrede gözde küçük kanamalar ve sızıntı odakları belirir. Eğer tedavi edilmezse proliferatif (ileri) evreye geçer ve gözde yeni ve anormal damarlar gelişir. Kolaylıkla kanarlar, sızdırarak ödeme ve şiddetli görme kaybına yol açarlar. Bu durumlar sonucunda göz içi enjeksiyon ve ameliyat gerektirecek komplikasyonlar oluşabilir.   

Diyabetik Retinopatinin Belirtileri Nelerdir?  

Görme fonksiyonumuzun gerçekleştiği yer olan retinayı etkileyen bu hastalığın en büyük belirtisi görmede azalmadır. Diğer belirtiler ise okuyamama ve objeleri iyi seçememedir. 

Kimler Diyabetik Retinopati Risk Grubundadır?

Diyabet tanısı konmuş herkes diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıyadır. Diyabet kontrolü iyi yapılmayan, tansiyonu bulunan, sigara içen ve sağlıksız beslenen hastalarda risk daha fazladır. 

Diyabetik Retinopatiden Korunma Yolları Nelerdir?

Endokrinoloji ve dahiliye uzmanının önerdiği diyete sadık kalınmalı, ilaç kullanımları aksatılmamalı, sigara asla içilmemeli ve düzenli olarak göz kontrolü yapılmalıdır. 

Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi aşamasına göre yapılır. Nonproliferatif aşamada başlıca altın standart tedavimiz lazer uygulamasıdır. Eğer makula bölgesinde ödem başlamışsa göz içerisine enjeksiyon artı lazerle kombine ederek tedavi yapıyoruz. Hastalık proliferatif aşamaya geçmişse göz içinde kanama, zarlar oluşmuşsa, retina yerinden ayrılmışsa cerrahi tedavi seçeneğini uyguluyoruz. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Prof. Dr. Cengiz Aras
Göz Hastalıkları Uzmanı
5 Şubat 2019