ONLİNE İŞLEMLER
Dişleri çevreleyen yumuşak veya sert dokuların iltihaplanmasıdır. Dişler sürüldükten itibaren her yaşta görülebilen bir hastalıktır.
Diş eti hastalıkları genelde ağrısız olarak ilerlemektedir. Semptomları azdır bazen hiç semptom vermeyebilir. Fakat hastalığın ilk belirtisi fırçalama anında ya da sonrası görülen diş eti kanamasıdır. Diş etlerinde kırmızılık, ağızda kötü tat hissi, hassasiyet, ağız kokusu, dişlerde sallanmalar ve dişlerde çekilmeler hastalığın diğer belirtileridir.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde yapılması gereken en önemli şey ağız hijyenini sağlamaktır. Diş ve diş etlerinin üzerinde kalan plaklardan ve diş taşlarından arındırılan ağız daha sağlıklı bir ortam oluşturur. Hekimin yapacağı ilk basamak tedavi hastanın uzaklaştıramayacağı diş taşlarını temizlemektir. Eğer bu yeterli işlem yeterli gelmezse kök yüzeyine yapışık olan diş taşlarının bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik bir tedavi uygulanır. Hastalık ileri ki bir aşamadaysa diş eti ameliyatı yapılmaktadır.
Ağız hijyeni sağlanmalıdır. Bunun için dişler günde iki defa iki üç dakika fırçalanmalıdır. Ayrıca diş ipi de kullanılmalıdır. Sigaradan uzak durulmalıdır. Diyabet gibi sistemik bir hastalık varsa mutlaka düzenli kontroller yaptırılmalıdır.
Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Dr. Öğr Üyesi Nurcan Altaş Periodontoloji Uzmanı 14 Ekim 2019