ONLİNE İŞLEMLER
İlk kez 1988 yılında laparoskopik cerrahinin uygulanması ile cerrahide teknik açıdan bir devrim gerçekleşti. Bu devrim ile ameliyat sonrası daha iyi kozmetik sonuçlar ve daha az postoperatif ağrı, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha düşük insizyonel herni riski söz konusuydu. Laparoskopik cerrahi hızla yaygınlaştı. Cerrahinin pek çok alanında uygulandı. Ancak, kolların açılanamaması dar ve derin yerlerde sorun yaratıyordu. Laparoskopik sol kolektomi gibi ameliyatlarında yaklaşık 180 vaka gibi öğrenme eğrisi mevcuttu. Keza anastomoz yapmak ve mikro cerrahi uygulamalar güç yada imkansız denecek kadar zordu. Robotik cerrahi özellikle küçük ve 270 dereceye kadar açılanan kollarıyla bu sorunu azalttı. Görüntü, dual-3 chip kamera ile laparoskopiye göre daha iyi bir derinlik hissi verir, 10-12 kat büyütülmüş ve üç boyutludur. Robotik kollar, bilek eklemini simüle ederek yapılmıştır ama ondan daha fazla açılanabilir. Her yöne, hassas şekilde ulaşabilir. Bu da derin ve dar alanlarda çok iyi disseksiyon ve sütürasyon şansı vermektedir.
Robotik cerrahinin önemli sorunlarından biri doku direncinin algılanamamasıdır. TelelapALF-X, İtalyan robotik sistemi bu sorunu çözmüş görünmektedir.
Göz hareketleri ve baş hareketleri ile kameranın hareket ettirilebilmesi, konsolu kullanan cerraha büyük avantaj sağlayacak görünmektedir. Telelap ALF-X bu sistemi geliştirmiştir.
Intuitive Surgical şirketi üç ana teknik gelişmeye odaklandıklarını belirtmişlerdir. Birincisi görüntü kalitesinin arttırılmasıdır. Özellikle insan gözünün sınırlılıklarının ötesine geçmeyi planlamaktadırlar. Bu hibrit sistemler bölümünde anlatıldı. Gene bu konu ile ilgili olarak “ intelligent systems” anında geri bildirim veren daha akıllı sistemler eklenecektir. Üçüncüsü, daha az invazif yaklaşımlardır. Da Vinci X sistemi, kadranlarda birden çok docking’i azaltmayı hedeflemiştir. Sonuç olarak, yakın gelecekte bugün konuştuğumuz, maliyet gibi sorunları aşması halinde robotik sistemler yaygınlaşacaktır. Bunun dışında, haptik algılama, göz hareketlerinin ile kameranın görüntüyü takibi gibi sorunlar çözülmüş görünmektedir. Tek port sistemi ve doğal deliklerden ameliyat yapmak ile ilgili gelişmeler docking dezavantajlarını azaltacak, daha iyi kozmetik sonuçlara neden olacaktır. Ancak, yapay zeka ve hibrit sistemler cerrahi içinde robotik uygulamalara başka bir pencere açmaktadırlar.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Gökhan Akbulut Genel Cerrahi Uzmanı 27 Haziran 2019