ONLİNE İŞLEMLER
Orta kulak iltihabı bakterilerin veya virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip ve alerji gibi durumların burun kanallarını kapatması nedeniyle oluşur. Burun kanallarının tıkanması orta kulakta drenaj problemi oluşturur. Bu da orta kulak enfeksiyonu ya da orta kulak sıvısı ile sonuçlanır.
Kulak iltihabının en sık görülen belirtileri kulak ağrısıdır. 3 yaş altı çocuklarda %80 gibi bir sıklıkla görülen kulak enfeksiyonlarının bu yaş grubunda belirtileri ise uyumada zorluk, kulak çekiştirme, huzursuzluk, normalden daha fazla ağlama, iştahsızlık şeklinde gösterebilir. Uzun süren sıvı birikimi durumlarında ise özellikle işitme azlığı yaşanabilir.
Kesinlikle, normal şartlar altında orta kulağımızda hava içinde çalışan örs, üzengi ve çekiç kemikleri mevcuttur. Bu bölgede sıvı olması işitmeyi azaltacaktır.
Öncelikle hedef orta kulak drenajının sağlanabilmesidir. Burun açıcı sprey ve oral tedaviler kullanılabilir. Ateş yüksek seyrettiği altta bakteriyel bir enfeksiyonun olduğu düşünülen durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir
Kulak enfeksiyonlar burun ve geniz yolu iltihaplarından sonra geliştiği için öncelikle üst havayolu enfeksiyonlarından korunmak önemlidir. Özellikle burun kanallarının açık tutulması çok önemlidir. Burun kanalları tıkalıyken çok kuvvetli sümkürmek iltihabın orta kulağa yayılmasını kolaylaştırır. Ayrıca emzik kullanmak da orta kulağa yayılmayı arttırır. Özellikle gece biberon ile süt yine riski arttırır. Reflü de sık orta kulak enfeksiyonunun bilinen sebeplerindendir. Genel olarak da sigara ve hava kirliliğine maruz kalmak da enfeksiyonların gelişmesine sebep olur.
Medikal tedaviye dirençli düzelmeyen vakalarda cerrahi uygulanır.
Yeni başlangıçlı ateşli bir enfeksiyon durumunda tedavi medikaldir. Uzun süren sıvı birikimi durumlarında ise kulak tüpü ameliyatı uygulanılmaktadır.
Öncelikle her kulak çekiştirmesi kulak enfeksiyonu anlamına gelmez ancak huzursuzlukla beraber ateşin olması, bu belirtilerin birkaç sürmesi kulak enfeksiyonu olma ihtimalini arttırır. İnatçı kulak çekiştirmelerinde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Bazı ilaçları 2 yaş altında kullanamıyoruz. Ayrıca 1 yaştan küçük çocuklarda ateş ve enfeksiyon tablosu daha hızlı ilerleyebileceği için tedavide daha agresif olabiliriz.
Kesinlikle farklıdır. Her bölgenin enfeksiyonu farklı bulgularla ortaya çıkar ve tedavi yaklaşımları da farklıdır. Op. Dr. Özgül Gergin Tinay Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi 25 Haziran 2020