ONLİNE İŞLEMLER
Tanı kriterlerine baktığımızda dikkatsizlik ya da hiperaktivite dürtüsellik belirtilerinin 12 yaşından önce mevcut olması gerekmektedir. DEHB’nin başlangıcı bebeklik döneminde olabilir ancak en azından erken çocukluk dönemine kadar tanınması nadirdir.
DEHB’li çocukların ebeveynlerine çocukların DEHB belirtilerini ‘isteyerek’ göstermelerinin olası olmasına karşın, çocuğun halen makul belirtileri karşılamak üzere sorumluluk alma yeteneği olduğu kavramını tanımaları ve geliştirmeleri üzerine yardım edilmelidir. Ebeveyn eğitimi DEHB için psikoterapik müdahalelerin ayrılmaz bir parçasıdır. Pek çok ebeveyn eğitimi hem sosyal hem de akademik davranışları hedefleyen olumlu pekiştireçlerle uygun davranışçı müdahaleler geliştirmeleri için ebeveynlere yardımcı olmaya dayalıdır.
Davranış bozuklukları tedavi edilmezse; antisosyal davranışlar, madde kullanım bozuklukları, öğrenme sorunları, sosyal güçlükler, kazalara yatkınlık, depresyon, kaygı bozukluğuna neden olabilir.
Çocukluk çağında hiperaktivite ön planda yaş ilerledikçe dikkat eksikliği ve dürtüsellik
Karşıt olma karşıt gelme, davranış bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü, depresyon, kaygı bozukluğu, madde kullanım bozukluğu
Hastalığın farkında olmalı. Basit ve anlaşılır komutlar vererek, tercihen ön sıralarda oturtarak ve yanına DEHB’li olmayan bir çocuğu oturtarak, ebeveynler ile koordine bir şekilde çalışarak, çocuğa insiyatif olmasını öğretmek, başarısını övmek, arkadaşlarıyla ilişkilerinde teşvik edici olmak.
DEHB’nin seyri değişkendir. Belirtilerin, olguların %60’ı da erişkinlikte devam ettiği gösterilmiştir.
Nöro gelişimsel bir rahatsızlık olduğu için cevap hayır ancak ebeveyn tutumları bozukluğun seyrini etkiler.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Uzm. Dr. Can Tumba Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 9 Mart 2020