ONLİNE İŞLEMLER
Bölgesel (rejyonel) anesteziyi operasyon yapılacak belirli bir bölgenin uyuşturulması işlemi olarak tanımlayabiliriz.
Genel anestezi uygulanan hasta operasyon anında uyutulmasıdır. Fakat bölgesel anestezinde böyle bir işlem yapılmamaktadır. Hasta uyanıktır ve operasyon anında bilinci açıktır.
Genellikle operasyonların birçoğunda bölgesel (rejyonel) anestezi uygulanabilir. Fakat sıklıkla;
Bu tür operasyonlar bazen günübirlik olarak adlandırdığımız operasyonlar olabiliyor. Hastanın hemen taburcu olabileceği kıl dönmesi, hemoroit gibi işlemlerde de yine bölgesel (rejyonel) anestezi uyguluyoruz.
Bölgesel (rejyonel) anestezi hastadan hastaya değişen farklı doz ilaçlar kullanılarak uygulanır. Bunu belirlemede hasta ve hekim uyumu önemlidir. Anestezi öncesi yapılan testler, hastanın sağlık durumu, yaşı, boyu, kilosu gibi önemli faktörler göz önünde bulundurularak anestezi uygulanır.
Bölgesel (rejyonel) anestezi uzman ellerde uygulandığında risk oluşturmamaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı hastaların işlem sonrası baş ağrısı hissettikleri de görülmektedir. Burada da herhangi bir endişe edici bir durum söz konusu değildir. Baş ağrısı şikayeti olan hastaların istirahat etmeleri ve önerilen miktarda su tüketmeleri gerekmektedir.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Turan Anestezi ve Reanimasyon 21 Aralık 2019