ONLİNE İŞLEMLER
Kalbin sol karıncığının çıkışında bulunan aort kapağının görevi, kalpten kanın vücuda yayılmasını sağlamak ve kanın kalbe aortadan geri akışını engellemektir. Hastalık sonucunda aort kapakta oluşan daralma, kanın vücuda sağlıklı olarak geçişini zorlaştırır veya aort kapakta oluşan yetersizlikte ise aortadan kan geriye doğru yani kalbe doğru kaçmasına neden olabilmektedir. Bazı hastalarda aort kapakta hem darlık hem de yetmezlik olabilmektedir.
Yürürken, merdiven çıkarken göğüste ağrı, sıkışma hissi, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı ve ağır iş yaparken bayılma hastalığın belirtilerindendir.
Genel muayene ile birlikte, ekokardiyografiyle hastalığın tanısını koyabiliyoruz. Ekokardiyografi, ultrasonda olduğu gibi kalbin içyapısını ve işlevselliğini görüntülemede yardımcı olan önemli bir cihazdır.
Burada önemli olan ameliyatın uygun zamanda yapılmasına karar verilmesidir. Hastanın şikayetlerinin olması, darlık veya yetmezliğin kritik seviyelere ulaşması ameliyatta belirleyicidir. Eğer hastada ameliyatlık bir durum yoksa belirli zaman aralıklarıyla kendisini kontrollere çağırarak hastalığının takibini yapıyoruz. Gerekli görülen hastalara ilaç vererek sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlıyoruz. Ameliyatta öncelikli tedavi şekli kapağın tamir edilmesidir. Şayet kapak tamire uygun değilse 65 yaş altı hastalarda mekanik, 65 yaş üstü hastalarda hayvanlardan alınan kapakların takılmasını uygun görmekteyiz. Burada önemli olan bir detay ise hastada kullanılacak kapağın hastanın boy ve kilosuna uygun ölçekte olmasıdır. Uygun kapak kullanılmadığı durumda hastada ameliyata rağmen yine darlık şikayeti olmaktadır.
Aort kapak ameliyatlarının ortalama süresi iki saattir.
Aort kapak tamir oranları mitral kapak tamirine göre daha düşüktür. Çünkü hastaların büyük bir çoğunluğu darlık ve kireçlenme şikayetiyle başvurmaktadır. Bu da tamire uygunluğu ortadan kaldırmaktadır. Bu tür hastaların erken dönemde yine aynı şikayetleri yaşama ihtimalleri yüksek olduğu için kapak tamirini tercih etmiyoruz. Ciddi kireçlenme ve darlık olmayan aort kapak hastalıklarına tamiri tercih ediyoruz. Aort kapağı tamir olan hastaların kan sulandırma ilaçları kullanmalarına da gerek duyulmamaktadır. Eğer ciddi kireçlenme var ise diğer bir tedavi yöntemi ise Ozaki tekniğidir. Bu son yıllarda başarıyla uygulanan bir yöntemdir. Ozaki tekniği hastanın kendi kalp zarı kullanılarak kalp kapakçığı oluşturulması yöntemidir. Tabii bu teknik için de hastanın uygunluğu esastır.
80 yaş üstü aort kapak hastalığı olanlarda veya ameliyat riskini artıran başka hastalıkları da olan hastalarda öncelikle risk skorlaması yapılmaktadır. Yüksek risk grubuna giren hastalarda cerrahi olarak aort kapak değiştirilmesi yerine kasıktan girilerek kateter ile yani TAVI diye adlandırılan yöntemle kapak değiştirilmektedir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Güden Kalp Damar Cerrahisi 18 Kasım 2019