Sitede Ara

Adet öncesi dönemin, pek çok kadını hem fiziksel hem de ruhsal anlamda olumsuz etkilediği aşikâr. Bazı kadınlar bu dönemlerde aşırı sinirli ve gergin olurken bazılarında da aşırı duygusallıklar gözlenebiliyor.



Kadınlarda regl döneminde depresyon dâhil olmak üzere ciddi şikâyetler ortaya çıkabilir. Şikayetler, adetten yaklaşık bir hafta önce başlayıp, hem bedensel hem de ruhsal yakınmalara neden olur. Bu şikâyetler genellikle âdetin görülmesiyle birlikte birkaç gün içinde kaybolsa da motivasyonu azaltıp yaşam konforunu olumsuz etkileyebilir. Adet öncesi gerginlik yaşayanlarda hayattan zevk almama, umutsuzluk, sinirlilik, ölüm düşüncesi, endişe, gerilim, duygu/ davranış değişkenliği, günlük aktivitelere olan ilgide azalma, konsantrasyon güçlüğü, kolay yorulma, enerjisizlik, bazı gıdalara (özellikle şekerli gıdalara) yönelik iştahta artış, uykuda artış ya da azalma olarak belirtiler kendini gösterir. Ruhsal belirtilere eşlik eden bazı fiziksel belirtiler de olur. Bunlar; göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, baş dönmesi, eklem-kas ağrıları, el ve ayaklarda şişme, ishal ya da kabızlık gibi şikâyetlerdir. Kadınların bu süreci rahat bir şekilde atlatabilmeleri için bir takım önlemler almaları gerekir.

KARBONHİDRATA DİKKAT!
Adet öncesi gerginlik sendromunun önüne geçmek için; karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli, tam tahıllı besinler tercih edilmeli. Tuz, alkol, asitli içecekler ve kahve gibi kafein içeren besinler vücutta ödem yaptığı için tercih edilmemeli, günde 2-3 litre su içilmeli, D vitamini ve kalsiyum alımı için süt ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca mineral dengesini koruyabilmek için ise yumurta, et, süt, balık, kuru baklagiller, brokoli, kabak, tahıllar ve sert kabuklu yemişler tüketilmelidir. Adet öncesi gerginlik sendromuyla olan savaşınızda besin desteklerinin önemi büyük. B vitamini kompleksleri, kalsiyum ve magnezyum preparatları, manganez içeren multivitamin kompleksleri, aminoasitler, C vitamini, bitkisel destek ürünleri kullanmak adet öncesi döneminizi daha rahat geçirmenizi sağlayabilir. Adet öncesi gerginlik sendromunda özellikle aerobik egzersizleri, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binmek önerilir. Haftada en az 3-4 kez, 30-45 dakika yapılan yürüyüş veya egzersizle bu durumun yan etkilerinin önüne geçilebilir.