Sitede Ara

Yenidoğan Bebekte Görülebilen, Normal Kabul Edilen Cilt Bulguları

Milia (Cildin Alt Yapısında Oluşan Küçük Kistler) Nedir?

Milia (cildin alt yapısında oluşan küçük kistler), yenidoğan bebekte burun, yanaklarda ve bazen çenede deri salgısının birikimi sonucu ortaya çıkan, düz sarı-beyaz renkli noktacıklardır. Gözenekleri açmaya çalışmak cildi tahriş edip, mikrop kapmasına yol açabilir. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Sebaseöz Hiperplazi (Bebeklik Sivilcesi) Nedir?

Sebaseöz hiperplazi yani bebeklik sivilcesi dediğimiz döküntüler doğum öncesi anneden geçen hormonların etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Yüzde ve burun üzerinde görülen sarı-beyaz, ciltten kabarık döküntülerdir. Görüntüleri aynı yetişkinlerde görülen sivilce gibidir. Birkaç haftada kendiliğinden geçer, hiçbir tedavi gerekmez. Cildi temiz tutmak yeterlidir.

Miliria (İsilik) Nedir?

Miliaria halk arasında isilik, sıcak döküntüsü olarak adlandırılan özellikle yüzde, kafada, kıvrımlı bölgelerde toplu iğne başı büyüklüğünde kabarcıklardır. Bunlar ter kanallarının mekanik tıkanması sonucu oluşan döküntülerdir.

  • Genellikle sıcak ve nemli çevre koşullarından kaynaklanır.
  • Daha çok bebeklerin kol içi, bilek içi, bacak içi gibi kıvrım yerlerinde görülür. Zararsızdır ve sık duş aldırmak gibi basit önlemlerle kendiliğinden geçer.
  • Çocuğu serin yerde tutmalı ve banyo uygulanmalıdır.

Toksik Eritem Nedir?

Toksik eritem, doğumdan sonraki 1-2 günde vücudun herhangi bir yerinde, özellikle yüzde gövdede, kol ve bacaklarda görülebilen, çevresi kırmızı-soluk sarı renkli geniş döküntülerdir. Genellikle bir haftada kendiliğinden kaybolur ve tedavi gerektirmez.

Yenidoğan bebeklerimizde ailelerimizi oldukça endişelendiren bazı doğum lekelerini görebiliyoruz. Bunlardan en sık gördüğümüz maküler hemanjiomdur. Halk arasında damar beni, salmon lekesi, leylek ısırığı gibi adlar verilen, özellikle açık renk tenli bebeklerde ensede, burun kenarında, göz kapağında, alında görülen pembe-kırmızı cilt lekeleridir. Ana yapısı damar yumağıdır ve bebek ağladığında rengi daha belirginleşir. Genellikle ilk 1 yıl içinde kaybolur. Göz kapağı üzerinde olanlar birkaç ay içinde kaybolurken, alında olanlar daha uzun sürebilir. Ensede olanlar ise ömür boyu kalabilir.

Mongol Lekesi Nedir?

Mongol lekesi, mongolizm yani down sendromu ile isim benzerliği dışında hiçbir ilgisi yoktur. Genellikle sırtta, kalçada, kuyruk sokumunda görülebilen mavi, mavi-yeşil renkli deri lekeleridir. Geniş alanlara yayılmış bir morartı olarak görülürler. En çok kuyruk sokumunda görülür. Esmer bebeklerde daha yaygındır. Herhangi bir önemi yoktur ve zararsızdırlar. Genelde birkaç yıl içinde azalır veya kaybolurlar, 4-5 yaşa kadar kalıcı da olabilirler. 

Dr. Öğr. Üyesi Ruhan Özer
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi