Sitede Ara

Isınan havalarla bağırsak parazitlerinin hastalık yapma olasılığı da arttı. Yazı sorunsuz geçirmek için bazı gıdalara dikkat etmek ve elleri sık sık yıkamak oldukça önemli.


Havaların iyiden iyiye ısındığı bu dönemde toplumsal olarak ciddi sağlık sorunları oluşturabilecek süreçlerin de yaklaştığını bilmekte fayda var. Hijyen koşullarının olumsuz olarak etkilendiği sıcak havalarda bazı organizmaların hızla çoğaldığı ve yaygın enfeksiyon yarattığı bilinen bir gerçek. Buna toplumumuzda düşük düzeyde olan el yıkama alışkanlığı da eklendiğinde bağırsaklarımızı etkileyen salgın hastalıklarda ciddi artış meydana gelebiliyor. Yaz ve bahar aylarının beslenme alışkanlıkları kışa göre farklılık göstermektedir. Sıcak hava ve buna bağlı olarak artan nem, bu farklılıkların temel nedenidir. Bu dönemlerde su tüketimi ve ihtiyacı artar. Çoğunlukla sebzeden zengin beslenilir. Bununla birlikte bağırsak parazitlerinin ve bakterilerinin hastalık yapma olasılığı da artar. Bu dönemde gelişen bağırsak hastalıkları genellikle karın ağrısı, bulantı ve kusma ile seyreder. İlk 24 saat içerisinde bulgular doruğa çıkar. Sonrasında tablo kendiliğinden geriler. Bu seyir sağlıklı bireyler için geçerlidir. Kronik hastalığı olan kişiler, yaşlılar ve çocuklarda durum farklı olabilir, süreç uzayabilir. Öte yandan alınan bakteri veya parazitin türüne göre durum değişkenlik gösterir. Bunlar içinde en sık rastlananı amiptir. Amip dizanteri oluşturabilir, çok şiddetli su kaybı ve kanlı ishal yapabilir.

TAVUK VE MAYONEZE DİKKAT!
Yaz aylarında bu tarz sıkıntılar yaşamamak için bazı besinlere karşı özellikle dikkatli olmak gerekebilir. Bunlar mayonezli gıdalar ve tavuk ürünleridir. Sıcağa dayanıksız olan bu besin grupları taze tüketilmeli ve asla tekrar ısıtılarak yenmemelidir. Ayrıca çocuklara karşı, özellikle birlikte yaşam alanlarını paylaşımları sebebi ile dikkatli olunmalıdır. Çünkü salgınlar hızla yayılır. Çocukların el yıkama konusunda özellikle eğitilmiş olmaları gerekmektedir. Bu bazı eğlenceli aktiviteler ile pekiştirilebilir. Çocuklarda erişkinlere kıyasla daha az olsa bile sıvı kayıpları büyük risk oluşturabilir. Dolayısı ile ishal olan çocuk mutlaka hekime götürülmelidir. Başka dikkatli olunması gereken bir alan da; yaşlı bakım evleridir. Kronik hastalıkları olan bu grupta bakıma bağlı hijyene hassasiyet gösterilmelidir. Böbrek ve karaciğer nakli olmuş hastalar özellikle fırsatçı bağırsak enfeksiyonları açısından risk altındadır. Bu hastaların bilhassa dışarda besin tüketiminden kaçınmaları önemlidir. Tüm bunların düğümlendiği nokta el yıkama alışkanlığıdır. Toplumda bu alışkanlığı mecburen değil isteyerek yapma alışkanlığını yerleştirmek tek çaredir.