ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
FOR INTERNATIONAL PATIENTS
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
Geri
TR
EN
AR
FR
RU
DE
AZ
AL
BG
UZ
RO
GE
MN
KZ
RS
ONLİNE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
MEDİPOL BEBEKLERİ
TIBBİ BİRİMLER
DOKTORLARIMIZ
TEKNOLOJİ
CHECK-UP
Neden Check-Up Yaptırmalıyız?
Check-Up
Adımları
Check-Up Hazırlık Bilgileri
Check-Up
Paketleri
Burada Hayat Var!
EVDE SAĞLIK
İLETİŞİM
İletişim Bilgileri
İletişim Formu
Dış Temsilcilikler
Burada Hayat Var!
HASTANELERİMİZ
Koşuyolu
İstanbul Medipol Hastanesi
Esenler
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Sefaköy
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Vatan
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çamlıca
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Unkapanı
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Pendik
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Bahçelievler
Medipol Hastanesi
Ankara
Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi
Medipol Acıbadem
Bölge Hastanesi
Bağcılar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi
Burada Hayat Var!
ANLAŞMALI KURUMLAR
KURUMSAL
MERKEZLERİMİZ
BİLGİ KÖŞESİ
444 70 44
ONLINE İŞLEMLER
ÜYE GİRİŞİ
RANDEVU
REÇETELER
TAHLİL SONUÇLARI
E-GEÇMİŞ OLSUN
Sitede Ara
TÜM SONUÇLAR
ARA
Medipol Sağlık Grubu
Bilgi Köşesi
Bunları Biliyor Musunuz?
Yaz ishallerinde antibiyotik çözüm değil
Yaz aylarında enfeksiyonlar nedeniyle çocuklarda sık görülen ishal vakalarında gereksiz yere antibiyotik kullanmak hastalığın süresini uzatabilir.
İshal, en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve özellikle ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelen bir hastalıktır. Büyük çoğunluğu gelişmekte olan Afrika ve Uzak Doğu Asya ülkelerinde olmak üzere her yıl ishalden 4-5 milyon çocuğun yaşamını kaybettiği bilinmektedir. İshal, bağırsak hareketlerinin artması, yiyecek emiliminin azalması ve/veya bağırsak boşluğuna aşırı sıvı salınması sonucu dışkılama sayısının artması veya dışkı kıvamının bozularak yumuşak sulu bir görünüm alması olarak tanımlanır. Büyük çocuklarda günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz. Küçük bebeklerde beslenme şekline göre dışkılama sayısı değişir. Örneğin; yeni doğan döneminde günde 3-5 kez dışkılama, kıvamı normal olmak koşulu ile normal sayılır. Bu sayı ilk bir ay içinde geçiş kakası döneminde 8-10’u bulabilir. Özellikle anne sütü ile beslenen sağlıklı bebekler bazen her emzirme sonrası az miktarda yumuşak kıvamda dışkılayabilir. İshal, grip gibi başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. İshal en sık biberonla beslenen bebeklerde görülür. Çocuklarda özellikle de küçük bebeklerde çok ciddi bir durumdur. Çünkü kusma ve ishal hızla sıvı ve mineral kaybına yol açabilir. Çocuğun yaşı ne kadar küçük ise sıvı kaybı o kadar çabuk gelişir. İshal genellikle bulaşıcı hastalıklara bağlı olarak gelişir. Çocukluk çağında genellikle akut ishal denen ve 2 haftadan daha kısa süren ishal görülür.
YAZ AYINA DİKKAT!
İshal nedenleri başta virüsler olmak üzere bakteriler, parazitler gibi enfeksiyonlar dışında aynı zamanda gıda zehirlenmeleri, diş çıkarma dönemi, besin alerjisi, antibiyotik tedavisi sonrası, doğuştan metabolik hastalıklarda, üstalt solunum yolu enfeksiyonları ve fazla meyve ve meyve suyu tüketimi gibi nedenlerde ishale yol açabilir. İshal ile birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık ve ateş de olabilir. Genellikle ilk 6 ayda anne sütü dışında başka gıda almayan (su dahil olmak üzere) bebeklerde ishal görülme ihtimali çok azdır. Bu bebekler anne sütünde bulunan bazı koruyucu maddeler sayesinde koruma altındadırlar. Ülkemizde ishale yol açan en sık ve en önemli nedenler enfeksiyonlardır. Yaz aylarında sıcak ortamda ishale yol açan mikroorganizmaların kolayca üreyebilmeleri, mikropları taşıyan karasinek ve böceklerin daha bol bulunmaları bu durumda rol oynamaktadır. Ayrıca yaz aylarında hava sıcaklığının artması vücudun suya olan ihtiyacını da artırmaktadır. Hafif ishal vakalarında günde 3-4 kez sulu dışkı vardır. Kusma nadiren olabilir veya yoktur. İshalin yol açtığı sıvı kaybı vücut ağırlığının %2,5’inden azdır. Orta ağırlıktaki ishalde dışkı sayısı günde 4-10 arasıdır. Kusma genellikle vardır. Ateş olabilir. Cilt ve ağız kuruluğu, bıngıldak ve göz kürelerinin çökmesi, çarpıntı mevcuttur. Ağırlık kaybı vücut ağırlığının %2,5-10’u kadardır. Ağır ishalde günde 10’dan fazla sulu dışkı ve genellikle çok sayıda kusma vardır. Vücuttan önemli miktarda su ve mineral kayıpları oluşur. İdrar miktarı çok azalmış veya yoktur. Tansiyon çok düşüktür veya hiç alınamaz. Şuur bulanık veya kapalıdır. Bu, çok acil bir durumdur. Erkenden hastanede tedavi altına alınmalıdır.
ŞEKERLİ BESİNLER İSHALİ ARTIRABİLİR
İshalin tedavisinde öncelikle anne sütü alan bebeklerde emzirme sıklığı artırılmalıdır. Eczanelerde satılan şeker – tuz eriyiklerinin 24 saat süre ile kullanılması yararlıdır. Eğer kusma varsa, az ve sık aralarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. İshal suyun yanı sıra sodyum, potasyum, klor ve bikarbonat gibi minerallerin vücuttan kaybına yol açar. İshal sırasında kaybedilen bu maddeleri de içeren evde yapılmış ayran ve limonatanın yanı sıra muz da tüketilmelidir. Çok şekerli besinler, inek sütü, meyve suları ishali artırabilir. Süt yerine ayran, yoğurt, kefir kullanmak daha uygundur. İshal durdurucu ilaçların kullanılması yararlı değildir. Hatta tehlikeli durumlara yol açabilir. Probiyotikler ve çinko ishalde iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Antibiyotik tedavisi ise nadiren bazı durumlarda gereklidir. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler ishalin uzamasına yol açabilir. İshal sırasında anne sütü ile beslenmeye ağırlık verilmesi iyileşmeyi hızlandırır. İshal olan çocuğa posasız ve yağsız gıdalar verilmelidir. Kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Yağsız makarna, yoğurt çorbası, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir. Bol miktarda sıvı tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Ağızdan sıvı alımı yetersizse vücudun kaybettiği suyu ve tuzu yerine koymak amacıyla serum verilir.
İshal sırasında aşağıdaki durumlar varsa çocuğunuz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Bebeklerdeki ishal
Birkaç saatten beri devam eden karın ağrısı
Birkaç saatten beri devam eden ve ağızdan sıvı alımını engelleyen kusma
6 saatten beri sıvı alımını reddeden çocuk
Gözlerde çökme, dalgınlık hali
Bir günde 6 saatten daha uzun süre idrar yapmama
10 günden fazla süren ishal
Dışkıda kan görülmesi
İshal sırasında yüksek ateş (38,5 ve üstü)
Az gelişmiş ülkelerde seyahat edenlerde görülen ishal
ANLAŞMALI KURUMLAR
GALERİ
TANITIM FİLMİ
İLETİŞİM FORMU
İNSAN KAYNAKLARI
Medipol Sağlık Grubu yenilik ve gelişmelerinden
haberdar olabilirsiniz.