ONLİNE İŞLEMLER
Vitamin, vücudun sağlıklı işleyişi için ihtiyaç duyulan organik moleküllere denilmektedir. Vitaminler, genellikle hücrelerin büyüme ve gelişmesi, hormonların oluşması, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı gibi vücudun çeşitli işlevlerinde rol oynamaktadır.
Her vitaminin fazlası veya eksikliği, vücudun sağlıklı işleyişini etkileyebilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli bir diyetle birlikte, günlük vitamin ihtiyacını karşılamak oldukça önemlidir. Ancak, herhangi bir vitamin takviyesi almadan önce mutlaka uzman bir doktora danışılması önerilmektedir.
A vitamini,yağda çözünen vitaminlerdir. A vitamini; göz sağlığı, cildin sağlıklı görünmesi, hücrelerin büyüme ve gelişmesine yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda retinol ile oluşan retinoidler hücrelerin bölünmesini yavaşlatarak kanser hücrelerinin oluşmasını önlemektedir. A vitamini eksikliğinde; görme bozuklukları, cildin kuruması ve enfeksiyonlara karşı azalmış direnç gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Ancak, aşırı miktarda alınması da zararlı olabilmekte ve böbreklerde hasara, kemiklerde osteoporoz ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
A vitamini, et, süt ürünleri, yumurta, taze sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunmaktadır. Ayrıca, takviyeler olarak da alınabilmekte, ancak doktor kontrolünde alınması önerilmektedir.
B vitaminleri, 8 farklı vitaminin bir grup olarak adlandırıldığı vitaminlerdir. B vitaminleri hücrelerin enerji üretiminde, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında, hormon üretiminde, hücrelerin büyüme ve gelişmesinde ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynamaktadır. B vitaminleri arasında B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 bulunmaktadır.
B vitaminleri, tahıllar, et, süt ürünleri, yumurta, taze sebzeler ve meyveler gibi yiyeceklerde bulunmaktadır. Ancak, bazı B vitaminleri vücut tarafından yeterli miktarda üretilmeyebilmektedir. Bu nedenle takviyeler alınabilmektedir. B vitaminleri arasında özellikle B12 vitaminin ve folik asitin eksikliği anemiye neden olabilmektedir.
B1 vitamini (thiamin), hücrelerde enerji üretiminde ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır. B1 vitamini eksikliği, beriberi adı verilen bir hastalığa neden olabilmektedir. Beriberi, sinir sistemi, kalp ve kasları etkileyen bir hastalıktır. Ayrıca; böbreklerde hasara, yorgunluk, uyku bozuklukları, unutkanlık, depresyon, kalp ritim bozukluklarına, kas zayıflığına ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir.
B1 vitamini, beyaz ve siyah fasulye, taze soğan, maydanoz, domates, patates, lahana, havuç, taze yapraklı sebzeler, marul, karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, kestane, şeftali, incir, muz gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
B2 vitamini (riboflavin), cildin sağlıklı görünmesi, göz sağlığı ve enerji üretiminde önemlidir. B2 vitamini eksikliğinde; cildin kuruması, ağızda yaralar, gözlerde kuruluk, anemi, sinir sistemi bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. B2 vitamini; süt ve süt ürünleri, özellikle yoğurt ve peynir. yumurta, et, tavuk ve balık, tam tahıllı gıdalar, makarna, ekmek ve pirinç, brokoli, lahana ve spinat, soğan, mantar, avokado, muz, şeftali ve incir gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
B3 vitamini (niasin), sinir sisteminin sağlıklı çalışması, enerji üretimi, cildin sağlıklı görünmesi ve kolesterol düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. B3 vitamini eksikliğinde; cildin kuruması, ağızda yaralar, sinir sistemi bozuklukları, anemi ve kardiyovasküler sorunlar gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. B3 vitamini eksikliği sonucunda oluşan bir hastalık ise pellagra olarak bilinmektedir.
B3 vitamini, domates, tatlı patates, lahana, havuç, taze yapraklı sebzeler, marul, karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, kestane, şeftali, incir, sakatat, kırmızı et, kuruyemiş, ayçekirdeği, kuru baklagiller gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
B5 vitamini (pantotenik asit), hücrelerde enerji üretiminde, hormon üretiminde ve cildin sağlıklı görünmesinde önemli bir rol oynamaktadır. B5 vitamini eksikliğinde; cildin kuruması, ağızda yaralar, sinir sistemi bozuklukları, kas zayıflığı, anemi ve metabolizma bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. B5 vitamini, süt, peynir, yoğurt, yumurta, domates, patates, lahana, havuç, taze yapraklı sebzeler, marul, ıspanak,karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, kestane, şeftali, incir, muz gibi meyveler ve sebzeler gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
B5 vitaminin eksikliğinde; cildin kuruması, ağız yaraları, sinir sistemi bozuklukları, anemi, kas zayıflığı, metabolizma bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. B5 vitamini eksikliği, erken tanı ve tedavi ile önlenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Tedavi genellikle B5 vitamini takviyeleri ile doktor kontrolünde alınması önerilmektedir.
B6 vitamini (piridoksin), sinir sisteminin sağlıklı çalışması, hormon üretimi, enerji üretimi ve vücudun genel sağlıklı çalışması için gereklidir. B6 vitamini, ayrıca hemoglobin üretiminde ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır. B6 vitamini eksikliğinde; sinir sistemi bozuklukları, anemi, kas zayıflığı, cildin kuruması, metabolizma bozuklukları, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
B6 vitamini; patates, lahana, havuç, taze yapraklı sebzeler, marul, karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, kestane, şeftali, incir, muz, kırmızı et, tavuk, balık, sakatat, kuru baklagiller, süt, peynir, yoğurt ve yumurta gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır. B6 vitamini eksikliği anemiye yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak yeterli miktarda alındığında anemiye karşı koruma sağlamakta ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını desteklemektedir.
B7 vitamini (biotin), cildin sağlıklı görünmesi, saç ve tırnak sağlığı, metabolizma ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. B7 vitamini eksikliğinde; cildin kuruması, saç dökülmesi, tırnak yumuşaması, metabolizma bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, B7 vitamini eksikliği bağırsak iltihabına yol açabilmektedir.
B7 vitamini, tahıllar, ceviz, dolmalık biber, yaban mersini, salatalık, brokoli, badem, süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
B9 vitamini (folat), vücudun hücrelerinin büyümesi ve üretimi, DNA ve RNA oluşumu, hormon üretimi ve beyin sağlığı için gereklidir. Ayrıca, B9 vitamini hamile kadınlar için oldukça önemlidir. Çünkü bebeklerin normal gelişimini sağlamak için gerekli bir vitamindir. Eksikliğinde ise, bebeklerin sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. B9 vitamini eksikliğinde; anemi, sinir sistemi bozuklukları, yorgunluk, uyku problemleri, duygu bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
B9 vitamini, Taze meyve ve sebzeler, özellikle portakal, greyfurt, limon, kivi, karışık taze yapraklı sebzeler, marul, karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, kestane, şeftali, incir, süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun hücrelerinin büyümesi ve üretimi, sinir sisteminin sağlıklı çalışması, DNA oluşumu, anemi ve beyin sağlığına yardımcı olmaktadır. B12 vitamini, ayrıca amino asit (homosistein) düzeylerini düşürmektedir. Böylelikle kalp sağlığını korumakta ve enerji seviyelerini arttırmaktadır. B12 vitamini eksikliği, özellikle yetersiz diyet, malabsorpsiyon, vejeteryan veya vegan diyeti yapanlar, ileri yaş, kronik hastalıklar gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda; anemi, sinir sistemi bozuklukları, yorgunluk, uyku problemleri, duygu bozuklukları, hafıza problemleri, koordinasyon bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
B12 vitamin, et, tavuk, tuzlu su balıkları, midye, istiridye, karides gibi deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta, karaciğer, böbrek ve beyin gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bol miktardadır.
C vitamini (askorbik), vücudun ihtiyacını karşılamak için diyetle alınması gerekmektedir. C vitamini önemli bir antioksidan olarak bilinmektedir. Vücudun genel sağlığını koruma, hastalıklara karşı savunma ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
C vitamini eksikliğinde; skorbut adı verilen bir hastalık oluşabilmektedir. Bu hastalık; dişlerin çürümesine, kemiklerin zayıflamasına, eklemlerde ağrıya, iyileşmeyen yaralar ve genel yorgunluk gibi belirtilere yol açabilmektedir. C vitamini, taze sebzeler ve meyveler, özellikle kivi, portakal, greyfurt, limon, domates, karnabahar, papaya gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
D vitamini (kalsiferol), insan vücudunda bulunan kemiklerin ve dişlerin sağlıklı kalabilmesi için oldukça önemlidir. Çünkü kemiklerde kalsiyum depolanmasını sağlamaktadır. Ayrıca; D vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Kanser, diyabet, hipertansiyon, depresyon gibi birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. D vitamini eksikliğinde; osteomalasiya, osteoporoz, kemik yumuşaması, kas ağrıları, yorgunluk, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
D vitamini, et, yumurta, süt ürünleri, somon, ton balığı gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
E vitamini (tokoferol), hücreleri hasarlı oksidanlardan koruyan bir antioksidan olarak bilinmektedir. E vitamini eksikliği nadir görülmektedir. Genellikle böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. E vitamini eksikliği ile ilişkili belirtiler arasında, kas güçsüzlüğü, ödem, kas ağrıları, yorgunluk, cilt sorunları ve düşük sayıda trombositler bulunabilmektedir.
E vitamini, tahıllar, fındık, fıstık, badem, ceviz, mısır, soya, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
K vitamini, esansiyel bir vitamin olup vücudun ihtiyacını karşılamak için diyetle alınması gerekmektedir. K vitamini, vücudun pıhtılaşma sistemini düzenleyerek kan pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kalp sağlığını korumaktadır. K vitamini eksikliğinde; pıhtılaşma bozukluğu, kanama, hematomlar ve kemiklerdeki kırılganlık bulunabilmektedir.
K vitamini, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, brokoli, karnabahar, lahana, kuşkonmaz, yulaf ezmesi, süt, yumurta gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunmaktadır.
17 Ocak 2023