ONLİNE İŞLEMLER
Bireylerin sağlık durumları yapılan diğer tetkiklere ek olarak kan ölçümleriyle sağlanmaktadır. Tam kan sayımı: Hemogram, CBC, Diferansiyel, CBC ve TKS olarak da tanımlanmaktadır.
Genel sağlık, akut enfeksiyon, anemi gibi durumların tespit edilmesi veya izlenmesi amacıyla Koldan, parmak ucundan veya bebeklerin topuklarından kan örneği alınmasıdır. Tam kan sayımı kesin bir tanı testi olarak adlandırılmamalıdır. Vücutta oluşan değişikliklerin saptanması açısından doktora yardımcı etkili bir yöntemdir.
WBC, beyaz kan hücrelerinin ölçülmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu teste lökosit de denilmektedir. Beyaz kan hücreleri vücudun bağışıklık sisteminin desteklenmesine önemli bir göreve sahiptir. Vücut, bakteri, virüs gibi dış tehditlere maruz kaldığında beyaz kan hücrelerinin sayısı da artmaktadır.
WBC oranının yüksek çıkmasında kansızlık, kemik iliği tümörleri, eklem iltihapları ve alerji gibi durumlar etkendir. WBC oranının düşük çıkması da sağlıksız beslenme, virüs ve kemik iliği kaynaklı hastalıkların yanı sıra çinko, vitamin ve bakır gibi minerallerin eksikliği neden olmaktadır.
Beyaz kan hücresi olarak adlandırılan WBC’nin beş türü bulunmaktadır. Monositler: Bakterilerin yok edilmesini sağlarlar. Lenfositler: Bakteri, virüs gibi tehditlere karşı antikor üretimini artırırlar. Nötrofiller: Bakterileri yok edip sindirirler. Bazofiller: Enfeksiyon varlığında bağışıklık sistemini uyarırlar. Eozinofiller: Parazitleri yok ederler ve alerji kaynaklı iltihap gelişimini önlerler.
RBC, akciğer ve dokular arasındaki taşınan hücre sayılarının tespit edilmesi için yapılmaktadır. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin düşük çıkması demir eksikliği, anemi (kansızlık), kan kaybı, folik asit yetmezliği ve B12 eksikliği gibi nedenlere bağlı olabilmektedir. Kırmızı kan hücre seviyesinin yüksekliği ise sigara kullanımı, sıvı kaybı, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi nedenlerden ötürü olabilmektedir.
Hemoglobin, kırmızı kan hücresinde bulunan ve oksijenin taşınmasını sağlayan bir protein olarak tanımlanmaktadır. Hemoglobin yüksek miktarda demir içermesi bakımından demir eksikliğinden kaynaklı hastalıkların teşhisinde önemli bir göreve sahiptir. Bunun yanı sıra aşağıda sıralanan durumlar da hemoglobin kaynaklı oluşabilmektedir.
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin hacimsel yoğunluğunun toplam kan hacmine oranıdır.