Sitede Ara

Sistit Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sistit Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sistit, genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda mesane iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu durum ağrılı ve rahatsız edici olabilir, ancak uygun tedavi ile genellikle hızlı bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir.

Sistit Nedir?

Sistit, mesanenin iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin kadınlarda en yaygın olanıdır. Ancak yetişkin erkekleri ve çocukları da etkileyebilmektedir.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Ağrılı ve acılı idrara çıkma ihtiyacı
  • Koyu renkli ya da kokulu idrar
  • İdrar torbası veya karın ağrısı
  • Hızlı ve sık idrara çıkmak isteği
  • İdrar yaparken yanma veya acıma
  • Baş ağrısı, halsizlik ve ateş
  • İdrarda kan görülmesi
  • Sistit Neden Olur?

Nedeni genel olarak bakteriyeldir. Bakterilerin idrar yolundan mesaneye sızmasının bir sonucu olarak oluşmaktadır. Cinsel aktivite, menopoz ve hormonal değişiklikler gibi bir dizi faktörlerden kaynaklanabilmektedir.

Kimlerde Görülür?

En sık kadınlarda görülmektedir. Görülme nedenleri arasında; cinsel aktivite sonrası, idrar yolu enfeksiyonları ve hormonal değişiklikler bulunabilmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Tanısı Nasıl Konulur?

Belirtiler nedeniyle sağlık merkezine başvuran hastalar, genellikle doktorları tarafından fiziksel bir muayene ve tıbbi geçmiş incelemesi ile değerlendirilmektedir.

Tanıyı kesinleştirmek için, doktorlar genellikle idrar testleri ve kültürü, çeşitli görüntüleme incelemeleri gibi bir dizi tanısal işlemleri uygulanmaktadır. Test sonuçlarına göre uzmanlar teşhisi hemen koyabilmektedirler.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sistit tedavisi, antibiyotiklerle yapılmaktadır. Ayrıca, su ve elektrolit dengesini koruyan, idrar yolunu temiz tutan veya idrar yapma sıklığını artıran önlemler alınabilmektedir. 

Tedavinin başarılı olması ve tekrarlama riskinin azaltılması için doktorların önerisine uymak oldukça önemlidir.

Akut Sistit Nedir?

Akut sistit, hızlı bir şekilde başlayan ve genellikle ani, şiddetli semptomlarla karakterize olan sistit türüdür. 

Semptomlar genellikle birkaç gün içinde hafifler, ancak tedavi olmazsa, enfeksiyon böbreklere yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Akut Sistit Neden Olur?

Akut sistit, genellikle E.coli gibi bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteriler, idrar yolundan mesaneye ulaştığında, iltihaplanmaya ve semptomlara neden olabilmektedir.

İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu) Nedir?

İnterstisyel sistit, kronik bir mesane sendromu durumudur. Genellikle "ağrılı mesane sendromu" olarak da adlandırılmaktadır. Bu durum, sistit semptomlarına neden olan ancak bakteriyel bir enfeksiyondur. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Tekrarlayan pelvik ağrı, sürekli idrara çıkma ve daha bir dizi semptomla karakterize edilen bir durumdur. 

İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu) Belirtileri Nelerdir?

İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu) belirtileri, şiddetli ve sürekli tekrarlayabilmektedir. 

Bu semptomlar arasında pelvik ağrı, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma ve ağrılı cinsel ilişki bulunabilmektedir.

Kronik Sistit Nedir?

Kronik sistit, tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu sürekli mesane iltihabıdır. Bu durum, sistitin daha uzun süreli görülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. 

Kronik Sistit Belirtileri Nelerdir?

Kronik sistit belirtileri, akut sistit belirtileri ile benzerdir. Ancak daha uzun sürebilir veya tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Ayrıca, kronik sistit genellikle daha şiddetli ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir.

Tedavisi genellikle uzun süreli antibiyotik kullanımını ve yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sistit Nasıl Geçer?

Tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır ve bu ilaçlar genellikle birkaç gün içinde semptomları hafifletir. 

  • Bol miktarda su tüketilmelidir.
  • İdrar ihtiyacını karşılamak için beklenmemelidir.
  • Genital bölge temizliğine dikkat edilmesi gerekir.
  • Tedavi devam ederken cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilebilmektedir.

Sistit için Hangi Doktora Gidilir?

Sistit tedavisi için Üroloji uzmanına başvurmak yapmak gerekmektedir.

Sistit Bulaşıcı mıdır?

Genellikle bir bakteriyel enfeksiyon sonucunda oluşmaktadır. Bu bakteriler E.coli gibi bağırsak bakterileridir. Ancak, kişiden kişiye bulaşma riski oldukça düşüktür. Yani, genellikle bulaşıcı değildir.

Fakat, hijyen kurallarına dikkat etmek, bu tür bakteriyel enfeksiyonların yayılmasını önlemek için önemlidir.

Sistit Evde Tedavi Edilir mi?

Bu hastalık belirtileri ile karşı karşıya olan bir kişinin, mutlaka bir üroloji uzmanına başvurması önerilmektedir. Bakteriyel sistit genellikle antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Bu ilaçları ise reçetesiz almak mümkün değildir. 

Sistit Cinsel Yolla Geçer mi?

Doğrudan cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Fakat cinsel ilişki riskini artırabilir. Bu, cinsel aktivite sırasında bakterilerin üretraya taşınması ve oradan da mesaneye ulaşması nedeniyle oluşmaktadır. 

Bu durum özellikle kadınlarda daha yaygındır. Çünkü kadınların üretrası erkeklerinkine göre daha kısa olup bakterilerin mesaneye ulaşmasını kolaylaştırır.

Cinsel ilişkiden sonra idrar yapmak, üretradan potansiyel bakterileri uzaklaştırabilir ve riskini azaltabilir. 

Korunma Yolları Nelerdir?

Sistit riskini azaltmanın birkaç yolu vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bol sıvı tüketin: Bu, idrar yolu boyunca bakterileri 'yıkar' ve mesaneyi temizler.

Tuvalet ihtiyacı olduğunda beklenmemeli: İdrarı tutmak, bakterilerin mesanede çoğalmasına olanak sağlamaktadır.

Cinsel ilişkiden sonra idrar yapılmalı: Bu, üretradan potansiyel bakterileri uzaklaştırabilir.

İyi kişisel hijyen uygulayın: Özellikle kadınlar için, tuvaletten sonra doğru temizlenme önemlidir. Doğru bir genital temizlik ise, önden arkaya şeklinde uygulanmalıdır.

Hemorajik Sistit Nedir?

Hemorajik sistit, mesanenin aşırı iltihaplanması ve kanamaya neden olan ciddi bir türdür. Genellikle bazı ilaçlar veya radyasyon tedavisi sonucunda ortaya çıkar. Hemorajik sistit, ciddi semptomlara neden olabilir, bu yüzden tıbbi tedavi gerektirir.

Sistitte Kan Gelir mi?

Mesane iltihaplanması nedeniyle idrarda kan görülmesine (hematüri) neden olabilir. İdrarda kan görülürse, üroloji uzmanına başvuru yapılması gerekmektedir. 

Erkeklerde Sistit Olur mu?

Kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülse de, erkeklerde de sistit oluşabilir. Erkeklerde genellikle prostat büyümesi, idrar yolu tıkanıklığı veya mesane kateteri kullanımı gibi faktörlere bağlıdır.

Erkeklerde sistit semptomları, kadınlardakine benzer şekilde, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı, alt karın ağrısı ve idrarda kan şeklinde görülür. Tedavisi oldukça kolay yapılabilmektedir. 

Sistit Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağrı genellikle idrar yaparken daha belirgindir ve alt karın veya pelvik bölgede rahatsızlık hissi şeklinde ortaya çıkar. 

Ağrıyı hafifletmek için bol su içmek, düzenli olarak idrar yapmak ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanmak önerilir. Bununla birlikte, bu yöntemler sadece semptomları hafifletir ve sistitin kendisinin tedavisi için genellikle antibiyotik kullanımı gereklidir.

31 Mayıs 2023