Sitede Ara

Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin Tavsiyeler

Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin Tavsiyeler

Ramazan ayı, oruç tutan Müslümanlar için manevi bir deneyim ve ibadetlerle dolu bir aydır. Ancak, uzun süreli açlık ve değişen beslenme alışkanlıkları vücudumuzu etkileyebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Sizin için hazırladığımız bu içerikte Ramazanı daha sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olacak önemli bilgilere yer verdik. 

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni, sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğün, iftar sonrası bir veya iki ara öğün olacak şekilde planlanmalıdır. İftardan 45-60 dakika sonra yarım saat ila bir saatlik hafif tempolu egzersiz yapmak sindirimi desteklemekle birlikte sağlıklı ve formda kalmanıza yardımcı olacaktır.

İftarda Ağır Yemeklerden Kaçının

İftarda oruç açıldıktan sonra mide problemleri yaşamamak ve porsiyon kontrolü yapabilmek için öncelik çorbaya verilmeli ve 10-15 dakikalık bir aradan sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ana yemek tercihiniz yağlı, salçalı ağır yemekler olmamalı; ızgara, fırın, haşlama gibi sağlıklı pişirme teknikleriyle yapılmış et, tavuk, balık, hindi, bulgur, kuru baklagiller ve sebzeler olmalıdır. Ayrıca pide tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Bir avuç içi büyüklüğü kadar pideye sofranızda yer verebilirsiniz.

İftardan Sonra Sade Maden Suyu İçin

Artan sıcaklık ve gün boyu susuzluk ile meydana gelebilecek mineral kaybı 1 şişe sade maden suyu tüketilerek dengelenebilir.

İftar Sonrası Atıştırma Tercihlerinize Özen Gösterin 

İftar sonrası çay, kahve tüketimi için 45-60 dakika beklenilmesi gerekmektedir. Çay ile birlikte şerbetli tatlı, kavrulmuş kuruyemişler, cips, bisküvi, kraker gibi paketli gıdalar tüketilmemelidir. Bunun yerine 1-2 porsiyon taze veya kuru meyve, ceviz, çiğ badem, fındık veya haftada 1-2 kez olacak şekilde ev yapımı az şekerli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 

Sahurdan Hemen Sonra Uyumayın 

Sahurda hem tokluk süresini artıracak hem de protein ihtiyacını karşılayacak yumurta, peynir, süt gibi besinlerin mutlaka yer alması gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı karbonhidrat kaynakları olan ve yüksek lif içeriği ile bağırsak sağlığınızı koruyacak tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi, mevsim meyve ve sebzeleri de porsiyona dikkat edilerek tüketilmelidir. 

Bilişsel sağlık kontrolü ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için ceviz, çiğ badem, fındık, zeytin tüketimine de önem verilmelidir. Mideyi rahatlatmak için doktor veya diyetisyene danışarak 1-2 kupa rezene, melisa, papatya, ıhlamur, hibiskus çayları tercih edilebilir. Sahur sonrası 30-45 dakika beklenmeli, hemen yatılmamalıdır.

Kilo Kontrolüne Dikkat Edin

Ramazan ayında genellikle kilo değişimleri gözlenir. 1-2 kiloluk azalma ya da artma şeklinde olabilecek bu kilo değişimleri iftar ve sahurda nasıl beslendiğinize bağlıdır. İftarda ağır yağlı yemeklerden, sahurda ise bol tereyağlı hamur işi yiyeceklerden uzak durmalıdır. Aksi takdirde uykuda düşen metabolizma hızı ile alınan kalori, yağ ve kiloya dönüşebilmektedir.

Kafein ve Şekerden Kaçının

Dehidrasyona (fazla sıvı kaybı ) yol açabileceği ve gün içinde enerji seviyenizi düşürebileceği için çay, kahve ve aşırı şeker tüketiminden kaçının.

Hafif Egzersizler Yapın

Oruç tutarken ağır egzersizlerden kaçının. Yürüyüş gibi hafif egzersizler, vücudunuzu hareketli tutmanıza ve enerji seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.

Sağlık Uyarıları

  • Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa, oruç tutmadan önce bir sağlık uzmanına danışın.
  • İlaç kullanıyorsanız, oruç tutma konusunda doktorunuzla konuşun.