ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sanem Avcı, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin formülünü anlattı.
En önemli protein kaynağı olan yumurtanın tokluk süresini uzattığına dair bilimsel veriler var. Sahurda bir-iki tane haşlanmış yumurta tüketerek, tokluk süresini uzatabilirsiniz. Yumurtayı haşlanmış olarak veya az yağlı sebzeli omlet olarak tüketin.
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynirin tok tutma özelliği vardır. Kuru baklagiller: Kuru baklagillerin glisemik indeksleri düşüktür ve lifli yiyeceklerdir. Kuru baklagiller, iştahın azalmasını sağlayan kolesistokinin hormonunun salgısını artırır ve dolayısıyla iştahı azaltır. Sahurda hazırladığınız salataya; haşlanmış yeşil mercimek, barbunya veya kuru fasulye ilave edin.
Yağlı kuruyemişlerden olan badem ve ceviz; vitamin, mineral ve posa bakımından zengindir. Tok tutma özelliğinin yani sıra kalp sağlığını koruyan Omega-3 yağ asitlerini de içerirler.
Elma sirkesi: Sahurda hazırlayacağınız salatalara veya söğüş sebzelere ekleyeceğiniz elma sirkesi, tokluk süresini uzatabilir.
Lif açısından zengindir ve tokluk hissi verir. Salata ve çiğ sebze: Sahurda tüketilen salata veya çiğ sebze; yüksek posa içeriği ile midede yer tutarak daha çabuk doymamıza yardımcı olur. Ayrıca kabızlığa iyi gelir.
Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir. Tam tahıllı ekmeklerin ise posa içeriği yüksek, glisemik indeksi düşüktür.
Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir. Yulafta bulunan çözünür lif, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sahurda kuru meyveler, ceviz, badem ve süt ilavesi ile hazırlanan yulaf ezmesi; uzun süre tokluk sağlar.
Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltır. Günde yarım çay kasığı tarçın tüketebilirsiniz.