ONLİNE İŞLEMLER
Oruç, uzun süren açlık ve susuzluk nedeniyle kalp hastaları için risk oluşturabilir. Bu nedenle oruç tutmadan önce mutlaka bir kardiyoloğa danışmak gerekir. Özellikle kalp krizi geçirenler, kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz diyabet veya hipertansiyon hastaları ve sürekli kan sulandırıcı ilaç kullananlar için oruç tutulması önerilmez.
Kalp sağlığı açısından oruç tutabilecek bireylerin ise beslenme düzenine özen göstermesi gerekir. İftar ve sahurda ağır, yağlı ve hamur işi gıdalardan kaçınılmalı, bunun yerine lif açısından zengin sebzeler, sağlıklı protein kaynakları ve kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Yemeklerin hızlı tüketilmemesi, ilaçların doktor kontrolünde düzenlenmesi ve iftar ile sahur arasında yeterli sıvı alınması önemlidir. Ayrıca, uzun süreli hareketsizlikten kaçınılmalı ve hafif yürüyüşlerle dolaşım sistemi desteklenmelidir.
Kalbinizi yormadan sağlıklı bir Ramazan geçirmek için mutlaka doktorunuza danışın ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Sağlığınızı riske atmadan Ramazan’ı en iyi şekilde geçirmek için uzman önerilerini takip edin!
Oruç tutmak, kalp hastaları için risk oluşturabileceğinden mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Kalp yetmezliği, yakın zamanda kalp krizi geçirme veya kontrolsüz tansiyon gibi durumlarda oruç önerilmez.
Hafif, az yağlı ve lif açısından zengin gıdalar tüketilmeli; tuzdan, şekerden ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
Dehidrasyon, tansiyon dalgalanmaları, kan şekeri dengesizliği ve kalp ritim bozuklukları görülebilir.
İlaç düzeni doktor tarafından ayarlanmadıkça oruç tutmak risklidir. Kan sulandırıcı ve tansiyon ilaçları düzenli alınmalıdır.
Dengeli beslenme, yeterli sıvı alımı, düzenli ilaç kullanımı ve hafif fiziksel aktivitelerle kalp sağlığı korunmalıdır.