Sitede Ara

Gözün içinde bulunduğu kemik boşluğa orbita (göz çukuru) denir. Burada bulunan yapıların normalden farklı şekilde büyümesi (tümörleri), enfeksiyonlar veya bu çukuru oluşturan kemiklerin kırılması ile orbita hastalıkları meydana gelir. Tiroid hastalıklarına bağlı orbita içi dokuların aşırı büyümesi de orbita hastalıklarında özel bir alan oluşturmaktadır.

Orbita boşluğunun sabit bir hacmi bulunduğu için burada oluşan anormal doku büyümesinin ilk bulgusu gözde çıkıklık, göz ve görme fonksiyonlarında azalma olmaktadır. Hastalar derin bir ağrı, çift görme yada gözün öne doğru çıkması şikayetleriyle başvurmaktadırlar. Göz çukuru içinde ve çevresindeki hastalıkların erken teşhis ve tedavisi  göz ve görme sağlığı açısından çok önemlidir.

Orbita tümörleri göz hastalıklarında ayrı bir uğraşı ve ilgi alanıdır. Tümörlerin iyi veya kötü huylu olması, tümörün tamamının veya kısmen çıkartılması, cerrahi sonrası ek uygulanabilecek  ışın veya kemoterapi tedavileri tekrarlama olasılığında belirleyici etkenlerdir. İdeal olarak tümör tek parça halinde tamamen çıkartılmak istenir. Ancak bazı olgularda gözü ve göz sinirini korumak için bu mümkün olmayabilir. Merkezimizde orbita tümörleri, kırıkları ve tiroid hastalığı ile ilişkili orbita hastalıklarının teşhis ve tedavisi başarı ile yapılabilmektedir.