ONLİNE İŞLEMLER
Omuz yırtıklarının en önemli belirtisi ağrıdır. Tanıda fizik muayenenin yanı sıra röntgen ve MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuyla birlikte yırtığın derecesine bağlı olarak en uygun tedavi yönetime karar verilmektedir.
Omuz yırtığı, omuzda bulunan eklem kemiklerini kaplayan kasların yırtılması olarak tanımlanabilir.
Omuz yırtıkları gençlerde sportif yaralanmalar sonucu oluşurken, ileri yaşta genellikle kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Gençler arasında sporla uğraşanlar risk grubundadır. İleri yaşta genellikle elini baş üstü hareketlerde kullananlar, diyabet (şeker) hastaları gibi hastalarda daha sık görülmektedir.
Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır. Bu hastalar özellikle omuzlarının üzerine yattıklarında şiddetli ağrı hissetmektedirler. Bunun dışında hastalık, kolu kaldırmakta zorlanma, kolu kaldıramama, kolu geriye götürmekte zorlanma gibi eklem hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı şikayetleri ile kendini belli etmektedir.
Yapılan ilk değerlendirmede öncelikle hastanın yaşı, iş durumu, elini ne kadar kullandığı, ve beraberindeki ek hastalıkları değerlendirilmelidir. Değerlendirme sonucunda gerek görüldüğünde röntgen ve MR gibi radyolojik tetkikler ile tanı konulmaktadır.
Omzunda yırtık tespit edilen hastalarda öncelikle konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Genellikle bunlar ilk planda istirahat, ağrı kesici ve fizik tedavi kısmından oluşmaktadır. Daha sonraki dönemde eğer bunlarla hastaların şikayetleri geçmiyorsa enjeksiyon tedavilerinin yanı sıra ameliyat önerilmektedir.
Ameliyat kapalı cerrahi olarak yapılmaktadır. Hastalar aynı gün hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edilmektedir. Sonrasında fizik tedavi uygulanmaktadır, Hastaların işlerine dönebilmeleri yaklaşık 2-2,5 ayı bulmaktadır. Sonuçlar %80-85 başarı oranına sahiptir.