ONLİNE İŞLEMLER
Öksürük boğaza takılan yabancı cisimleri dışarı atmaya yarayan bir reflekstir ve savunma sistemimizin yaptığı en önemli mekanizmalardandır. Akciğer önce derin bir nefes alır daha sonra solunum yollarını kapatır ve bununla beraber akciğer sert bir basınçla solunum yollarını açar. Böylelikle akciğerden dışarıya hava çıkışı sağlanır. Akciğerde yabancı bir cisim (ekmek kırıntısı, yemek, balgam) varsa bu şekilde dışarı atılmış olur. Birçok kişi hayatı boyunca sürekli öksürük atakları geçirebilir.
Öksürük 7'den 70'e birçok kişinin sıkıntı çektiği bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Akciğerde var olan yabancı bir cisme karşı solunumun savunma mekanizmasıdır. Solunum yolunun arkasında ve akciğerin solunum borusunun yanında bulunan reseptörlerin tetiklenmesiyle öksürük oluşur. Bu reseptörler öksürüğü tetikler ve yabancı cisim var algısı sağlanır. Bu reseptörlerin tetiklemesiyle beraber öksürük meydana gelir.
Sigara içmek öksürüğün en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Sigara, akciğer kanseri ve KOAH’ın en büyük nedenidir. ‘Sigara içiyorum ve buna bağlı olarak öksürüyorum’ dememek gerekir. Sigara içen bireyde sık sık öksürük yaşanıyorsa ve zamanla şiddetleniyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Sigara içen bireylerin öksürüklerini hafife almamaları sağlıkları açısından önemlidir.
Reflü, geniz akıntısı ve astım üçlüsünü ele aldığınızda öksürüğün büyük ölçüde nedenini bulmuş oluyorsunuz. Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikler. Uzun süreli öksürüklerin en sık nedenlerinden biri geniz akıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geçmeyen öksürükler kesinlikle astım ve kronik zatürre habercisi olabilir. İlerleyen yaşlarda sigara içiliyorsa bu kanser habercisi bile olabilir. Bu tür öksürükler bizler için ciddi bir durumdur. Öksürük üç haftadan uzun sürüyorsa mutlaka doktora görünmekte fayda vardır.
Akciğer kanseri, KOAH, astım öksürüğü en fazla tetikleyen ve üç haftadan daha uzun süren kronik öksürüklerdir. Bu tip hastalıklarda öksürük yavaş yavaş başlar ve sinsi sinsi ilerler. Sigara içenlerde bunu daha sık görebiliyoruz.
Öncelikle öksürüğün temeline bakmak gerekir. Kullandığımız ilaçlar burada çok önemlidir. Aspirin ve kalp ilaçları öksürüğü tetikleyebilir. Kullandığınız ilaç öksürük yapıyorsa ilacı hemen kesmek gerekir. Geniz akıntısı, astım ve alerjik durumlar da öksürük yapabilir. Aslında öksürükten kurtulmak, öksürüğe sebep olan hastalıkların saptanarak tedavi edilmesi ile mümkündür. Öksürüğün önlenmesini için aşağıdakilere dikkat edilmelidir.
Bunları balgamlı ve balgamsız olarak ayırıyoruz. Yaş ve kuru öksürük olarak iki çeşide ayırabiliriz.
Üç haftadan daha az süreli bir öksürük ise buna akut; 3 haftadan daha uzun bir süre devam eden öksürük ise buna da kronik öksürük diyoruz.
Burada en büyük iş annelere düşmektedir. Kıyafetlerin temiz kokması için kullanılan yumuşatıcılar ve yoğun parfüm kokularından kaçınmak gerekir. Evde kedi, köpek, kuş vb. evcil hayvanları beslemek bebekleri rahatsız edebilir ve bebeklerde alerjik öksürüklere neden olabilir.
Organik nedenleri saymadığımız zaman en sık nedenler psikolojik nedenlerdir. Psikolojik öksürükler aylarca süren tedavi sonunda bitmektedir. Bazen de psikolojik öksürükler astım ve KOAH olarak nitelendirilebilir. Sağlıklı bir sonuç almak için mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Tiroitler nefes borusuna yakın oldukları için bazen öksürüğe neden olabilirler. Tiroitlere bağlı öksürükleri çok sık görmemekteyiz. Bu nedenle Astım ve KOAH gibi çok gördüğümüz nedenler arasında değillerdir.
Astım, alerjik rinit, geniz akıntısı uzun yıllar devam edebilir. Tabii bunların en başında astım gelmektedir. Alerji olmayıp alerji gibi rol oynayan faktörler de vardır. Bunların en başında ilaçlar gelir. Kalp ilaçları, aspirin ve ağrı kesiciler öksürük yapabilirler.
Aspirin, ağrı kesiciler, kalp ve tansiyon ilaçları öksürük yapabilir. Bunlar genelde balgamın eşlik etmediği öksürüklerdir. Kuru öksürük olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuru öksürükler balgama sebep olmadığından ötürü daha uzun ve şiddetli olarak yaşanır. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamak gerekir. İlaçlar kullanırken normalin dışında öksürük yaşanıyorsa ilacı kesmek gerekir.