Sitede Ara

Miyelit Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Miyelit Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Miyelit Nedir? 

Miyelit omurilik iltihabına verilen bir isimdir. Omuriliğin boyun veya sırt bölgesini etkileyen bir hastalıktır.

Transvers Miyelit Nasıl Gelişir? 

Transvers Miyelit, omurilikte yatay şekilde konumlanan iltihaplı hastalıktır. Omurilik iltihaplanmasının genel bir isimdir.

Miyolepati ile Miyelit Arasındaki Fark Nedir?

Miyelit daha çok iltihaplı sürece verilen isimdir. Herhangi bir sebebe bağlı oluşan patolojik veya nörolojik durumlara genel olarak Miyolepati ismi verilir.  

Miyelitin Sebepleri Nelerdir? 

Mikroplu veya mikropsuz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.  İltihaplı Miyelit, viral enfeksiyonlar ve virüse bağlı enfeksiyonlar sonucu gelişmiş hastalıklardır. Aynı zamanda Miyelite sebep olan bazı mantar ve bakteri türleri de bulunmaktadır. Mikropsuz gelişen Miyelit hastalıkları da bulunmaktadır. Bu tip gelişen Miyelitler mikropsuz Miyelit olarak teşhis edilir. İltihapsız Miyelit, gençlerde çok görülen Multiple Skleroz ve diğer hastalık grupları olan Nöromiyelitis Optika, veya Romatolojik hastalıklardır. 

Bu tip hastalıklarda nörolojik muayene ve tetkikler esnasında mikroplu gelişimlere rastlanmasa dahi kişinin daha önce geçirdiği mikroplu rahatsızlıklar sonucu bağışıklık sisteminin etkilenmesiyle Miyelit gelişmiş olur. 

Miyelitte Genellikle Hangi Belirtiler Sık Görülür? 

Hastaların vücutlarında tuttuğu bölgelere göre semptom göstermektedir. Eğer omurilik bölgesinin Servikal (boyun) bölgesi tutuluyorsa o zaman kolda daha çok uyuşukluk ve güç kaybı gelişir, ya da boynumuzu öne doğru eğdiğimiz zaman bir elektriklenme olur.
Eğer hastalar omuriliğin Torakal (sırt) bölgesini tutuyorsa o zaman da bacaklarda güç kaybı, uyuşma, idrar kaçırma, idrar yapamama, mesane tutulumu, bağırsak tutulumu gibi semptomlar olur ve daha çok hastalar yürüme güçlüğü çekmekten şikayet ederler.

Miyelit Tekrar Edebiliyor mu?

Miyelit bazen tekrar eder. Eğer bu Miyelitin sebebi Multiple Skleroz ise Nöromiyelitis Optika ise ya da Romatolojik bir hastalık ise tekrar eder. 

Tedaviye Süreci Nasıl İlerler? 

Miyelit hastalığı geç kalınmaması gereken acil bir durumdur. Hastaların ilk atak dönemleri başladığı zaman hemen tanı koymak gerekir ve konulan tanıya göre de tedavi planı yapılır. 
İlk yapılacak işlem Omurilik emarı çekmektir. Omirilik emarından sonra da tanı konulabilmesi için bel sıvısı yapılır. Genellikle çok korkulsa da bel sıvısı risksiz bir işlemdir. Bel sıvısı yapıldıktan sonra iltihap var mı yok mu, mikroplu mu mikropsuz mu bunları ayırt ederek, tedavi planlaması yapılır. Eğer virüse bağlı bir Miyelit ise, virüs teravisi yapılır. Ayrıca yine kortizon tedavisi de verilir.  Miyelit uzun süreç gerektiren bir tedavidir. Eğer hastalarda yürüme güçlüğü varsa genellikle tıbbi tedaviden sonra da mutlaka fizik tedaviye başlatılır.  Miyelit önemli ve acil bir durumdur. Bu hastalar geldiği zaman bir an önce müdahale etmek gerekir. Multiple Skleroz (MS)’e bağlı bir Miyelit ise daha sonra ataklar olmaması için MS tedavilerine başlanılır.