Sitede Ara

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide kanseri dünyada yaygın görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde görülen en sık beşinci; kadınlarda ise yedinci kanser türü olarak bilinmektedir.

​​Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri, mide mukozasında (iç çeperi) ve duvarında malign (kanser) hücrelerin oluştuğu bir hastalıktır. Mide kanseri diğer kanser türlerine göre daha tehlikeli olabilmektedir. Çünkü agresif bir seyir izlemekte ve bu nedenle vücuda yayılması daha hızlı gerçekleşebilmektedir. 

Bu sebeple hastalığın erken evrede teşhis edilip, gerekli önlemlerin alınması da çok önemlidir. İlk evrelerde hastalık bireyler tarafından fark edilemeyebilmektedir. Bunun da sebebi hastalığın gastrit ve ülserle benzer belirtiler taşımasıdır. 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri belirtileri hazımsızlık, mide rahatsızlığı veya ağrısını içermektedir. Mide kanseri hastalarında görülen semptomlar arasında şunlar yer almaktadır.

  • Hazımsızlık ve mide rahatsızlığı
  • Yemekten sonra şişkinlik hissi
  • Hafif mide bulantısı
  • İştah kaybı
  • Göğüste ağrılı yanma hissi

Mide kanserinin daha ileri evrelerinde aşağıdaki belirtiler ve semptomlar ortaya çıkabilir:

  • Dışkıda kan ya da siyah dışkılama
  • Kusma
  • Bilinmeyen bir nedenden dolayı kilo kaybı
  • Karın ağrısı
  • Sarılık (gözlerin ve cildin sararması)
  • Asit (karında sıvı birikmesi)
  • Yutma güçlüğü

Mide Kanseri Neden Olur?

Mide kanserinin  risk faktörleri arasında; midenin Helicobacter pylori (H.pylori) enfeksiyonu, kronik gastrit (mide iltihabı), pernisiyöz anemi, bağırsak metaplazisi (normal mide astarının bağırsakları kaplayan hücrelerle değiştirildiği bir durum), mide polipleri, Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu, sendromlar (ailesel adenomatöz polipoz), tuzlu, tütsülenmiş gıdaların fazla tüketimi ve meyve ve sebzelerden az tüketmek, uygun şekilde hazırlanmamış veya saklanmamış yiyecekleri yemek, erkek ve ileri yaşta olmak, sigara içmek, mide kanseri olan bir anne, baba, kız kardeş veya erkek kardeşe sahip olmak yer almaktadır.

Mide Kanseri Kimlerde Görülür?

Yaş, diyet ve mide hastalığı mide kanseri geliştirme riskini etkileyebilmektedir. Bir hastalığa yakalanma riskini artıran her şeye risk faktörü denir. Risk faktörünün olması kanser olacağı anlamına gelmemekte ve risk faktörlerine sahip olunmaması da kanser olunmayacağı anlamına gelmemektedir.

Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Mide kanserini teşhis etmek için mide ve yemek borusunu inceleyen testler kullanılmaktadır. Uygulanan testler ve prosedürler arasında şunlar yer almaktadır:

Gastroskopi: Anormal alanları kontrol etmek için yemek borusu, mide ve duodenumun (ince bağırsağın ilk kısmı) içine bakma prosedürüdür. Anestezi ya da sedasyon altında ağızdan ve boğazdan yemek borusuna bir endoskop (ince, ışıklı bir tüp) geçirilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi (BT/CT) taraması: Vücut içindeki bölgelerin farklı açılardan çekilmiş bir dizi ayrıntılı resmini yapan bir prosedür. Resimler, bir röntgen makinesine bağlı bir bilgisayar tarafından yapılmaktadır. Organların veya dokuların daha net görünmesine yardımcı olmak için bir damara bir boya enjekte edilebilmektedir. Bu işleme bilgisayarlı tomografi denir.

Biyopsi: Hücre veya dokuların kanser belirtilerini kontrol etmek için mikroskop altında görülebilmesi işlemidir. Mide biyopsisi genellikle endoskopi sırasında yapılmaktadır. Doku örneği ayrıca Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu için kontrol edilebilmektedir.

Mide Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bazı faktörler prognozu (iyileşme şansı) ve tedavi seçeneklerini etkilemektedir. Mide kanserinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Cerrahi, mide kanserinin tüm evrelerinin ortak tedavisidir. Erken tespit edildiğinde iyileşme şansı daha yüksektir. Mide kanseri teşhis edildiğinde genellikle ileri bir aşamadadır.

Mide kanseri tedavi edilebilmekte, ancak ileri evre kanserleri nadiren tedavi edilebilmektedir. Aşağıdaki tedavi yöntemleri ve ameliyat türleri hastanın durumuna göre uygulanabilmektedir. 

Subtotal Gastrektomi

  • Midenin kanser içeren bölümünün, yakındaki lenf düğümlerinin ve tümöre yakın diğer doku ve organların bölümlerinin çıkarılması işlemidir.

Total Gastrektomi

  • Tüm midenin, yakındaki lenf düğümlerinin ve yemek borusu, ince bağırsağın ve tümörün yakınındaki diğer dokuların parçalarının çıkarılması işlemidir.

Tümör mideyi bloke ediyorsa ancak kanser standart cerrahi ile tamamen çıkarılamıyorsa, farklı prosedürler kullanılabilmektedir. Bu prosedürleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kemoterapi

  • Kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için, hücreleri öldürerek veya bölünmelerini durdurarak ilaçların kullanıldığı bir kanser tedavisidir.
  • Hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HIPEC)
  • Mide kanseri için çalışılan ameliyat sırasında kullanılan bir tedavidir. Cerrah mümkün olduğu kadar çok tümör dokusunu çıkardıktan sonra, ısıtılmış kemoterapi doğrudan periton boşluğuna gönderilmektedir.

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini önlemek için yüksek enerjili x-ışınları veya diğer radyasyon türlerini kullanan bir kanser tedavisidir. 

Mide kanseri teşhisi konulduktan sonra kanser hücrelerinin mide içinde mi yoksa vücudun diğer bölgelerine mi yayıldığını anlamak için testler yapılmaktadır.

  • BT
  • PET taraması (pozitron emisyon tomografi taraması)
  • MRI (manyetik rezonans görüntüleme)
  • Endoskopik Ultrason
  • Laparoskopi

Mide Kanserinin Korunma Yolları Nelerdir?

Mide kanseri, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmakta ve çeşitli risk faktörleri ile ilişkilendirilmektedir. Mide kanseri riskini azaltmak için şunlar yapılabilmektedir:

  • Bol miktarda taze meyve ve sebze yenilmeli ve her gün bir öğüne taze meyve ve sebzeleri dahil edilmeye çalışılması gerekmektedir. Çeşitli renkli meyve ve sebzeleri seçilmesi önerilmektedir.
  • Yenilen tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerin miktarını azaltılması gerekmektedir. Bu yiyecekleri sınırlandırarak midenin korunması önerilmektedir. 
  • Sigara içen kişilerin bırakması önerilmektedir. Sigara içmek mide kanseri ve diğer birçok kanser türüne yakalanma riskini artırmaktadır. Sigarayı bırakmak çok zor olabilmekte ve bu nedenle sağlık uzmanlarından yardım alınması gerekebilmektedir.
  • Mide kanseri varsa danışmanlık alınması önerilmektedir. Ailesinde güçlü bir mide kanseri öyküsü olan kişiler mide kanseri taramasından geçirilmektedir. Tarama testleri mide kanserini semptomlara neden olmadan önce tespit edebilmektedir.

31 Ocak 2024