ONLİNE İŞLEMLER
Sadece kadınlara özgü olmayan, erkekleri de tehdit eden meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ilk adımı, kendi kendine meme muayenesidir. Her kadın ayda bir kez memelerini kontrol etmelidir. Her ay 5 dakika ayırarak kendini düzenli olarak muayene eden her kadın, belli bir süre sonra 'dikkatli dokunuş ve dikkatli bakış' ile meme dokusunu tanıyabilir ve oluşabilecek herhangi bir değişikliği erken dönemde fark edebilir.
Kendi kendine muayene yönteminin, 20 yaşını aşmış her kadında ayda bir yapılması önerilir. Kişi, adet sonrası dönemde aydınlık bir ortamda öncelikle ayna karşısında muayeneye başlar.
Nasıl Kontrol Edilir?
1.Her iki kolunuz serbestçe yanlarda, omuzlar dik olacak şekilde ayna karşısına geçiniz. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklüğüne, simetrisine, derinin rengine, şekline, meme başlarına meme altı bölgelere, koltukaltlarına bakın, iki meme aynı büyüklükte olmayabilir. Bu normal bir bulgudur.
2. Aynı gözlemi kollarınızı yukarı kaldırdıktan sonra veya her iki kolunuz başınızın arkasındayken tekrarlayın. Bu sırada memeler, meme başları ve koltukaltı bölgelerine bakın. Koltukaltlarında kabarıklık olup olmadığına dikkat edin.
3. Ellerinizi belinize, leğen kemiklerinin üzerine kuvvetle bastırın. Omuzlarınızı hafifçe çıkararak öne doğru eğilin. Önden ve her iki yandan göğüslerinize bakın. Deride, çekinti, çökme olup olmadığına dikkat edin.
Medipol Üniversitesi Hastanesi’nde, meme kanserinin tedavisinin diğer kanserler gibi birçok disiplinle beraber yapıldığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Müjgan Ç. Evren; “Kemoterapi ve radyoterapi gibi yardımcı uygulamaların yanı sıra cerrahi müdahale, hastaların çoğunda temel tedavi yöntemi olarak ilk aşamada yer alır. Erken teşhis edilebilen meme kanserlerinde, sadece kanserli bölgenin çıkarılması ve memenin korunması, koltuk altı lenf bezlerinden ise örnekleme yapılması sayesinde hastalarda başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Memenin tümünün alınması gerektiği durumlarda ise, plastik cerrahi teknikler sayesinde kendi dokusundan ya da protez ile eş zamanlı veya gecikmiş meme rekonstrüksiyonları yapabiliyoruz.” dedi. Ayrıca son yıllarda meme kanserinde sorumlu tutulan BRCA-1 ve BRCA-2 adlı iki genin analizinin yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Evren, mevcudiyeti durumunda proflaktik mastektomi uygulanabildiğini ifade etti.