Sitede Ara

Lenfadenopati (Lenf Bezi Büyümesi) Nedir?

Lenfadenopati, lenf bezi boyutu ve yapısının bozulduğu tüm lenf bezi hastalıklarına verilen ortak addır. Çocukluk çağında anne ve babaların doktora en çok başvurmalarına sebep olan yakınmalarından biridir. Lenf bezlerimiz; vücudumuzu mikroplardan, tümör hücrelerinden korumak ve bunların yayılmalarını önlemek gibi çok önemli görevleri vardır. Vücudumuzda genelde 0,5-1 cm boyutlarında özellikle boyunda, kulak önünde, kulak arkasında, çene kemiğinin altında, koltuk altında, kasık bölgesinde ve iç organlarda yerleşimli yaklaşık 600 adet lenf bezi mevcuttur.

Erken çocukluk döneminde, genellikle 3-5 yaş arası sürekli olarak ele gelen hareketli, küçük boyutlarda; boyun, koltuk altı ve kasık lenf bezlerine çok sık rastlanır. Bunlar genelde üst solunum yolu, soğuk algınlığını veya ishal gibi hastalıklar sırasında oluşur. Genellikle masum bezelerdir. Yaş büyüdükçe oluşan bezelerin kanser ve kötü huylu olma olasılığı artmaktadır.

Lenf bezelerinin büyüklüğü yerleşim yerlerine göre değişmekle birlikte büyüklük arttıkça kanser olma olasılığı artmaktadır. Özellikle 2-3 cm büyüklüğüne ulaşmış bezeler muhakkak araştırılmalıdır. Lenf bezlerinin yerleşim yeri özellikle köprücük kemiğimizin üstündeki lenf bezlerinin büyük olması, kanser gibi kötü bir nedenden ötürü olabilir. Bezelerin yapısı bezeye dokunduğumuzda ağrı, ısı artışı, hassasiyet gibi durumlar oluyor ise enfeksiyon hastalıkları düşünülür fakat unutulmamalıdır ki tümörlerde de ağrı ve hassasiyet olabilir. Hareketli ağrısız bezeler genelde iyi huylu bir durumu gösterir.

Bezelerin sayısı ve başka bölgelerde olup olmaması genellikle tek taraflı sadece bir yerde yerleşimli lenf bezlerimiz lokalize bir hastalığı düşündürür. Birden fazla bölgede bezelerin olması örneğin hem kasık bölgesinde hem de boyun bölgesi veya koltuk altı bölgesinde bezelerin olması ve yaygın görülmesi sistemik bir hastalığın belirtisi olabilir. Yeni oluşmuş birkaç gündür var olan şişlikler bir enfeksiyon hastalığını düşündürürken uzun süredir var olan ve giderek büyüyen şişlikler kanser gibi bir hastalığın habercisi olabilir.

Lenf bezlerindeki şişliklere ateş, kilo kaybı, terleme, halsizlik, solukluk, deri döküntüleri, noktasal kanamaların eşlik etmesi ayrıca karaciğer ve dalak büyümesi gibi bulgular sistemik bir hastalık veya tümörleri düşündürür.

Çocuklarda yeni fark edilen lenf bezeleri muhakkak doktora gösterilmelidir. Çünkü bezeler; sadece diş çürükleri veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi basit bir olaydan kaynaklanabileceği gibi altında çok daha ağır ve tehlikeli bir durum olabilir.         


Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi