Refraktif Cerrahi - Gözlük Giderme (Lazer Ve Diğer Yöntemler İle) Tedavileri

Excimer lazer gözün korneasını şekillendirerek gözlük takmamıza neden olan kusurları yok etmemize olanak veren güvenilir bir teknolojidir. Lazer ameliyatları ile 18 yaşından büyüklerde miyopi, hipermetropi, veya astigmat tedavisi yapılabilmektedir. Ancak miyopi (-8.00 dereceden), hipermetropi (+4.00’den), ve astigmat (5.00’den) çok yüksek ise tek işlem ile başarı şansı azalmaktadır. Bu gibi durumlar hakkında hekim tarafından bilgi verilmesi gerekmektedir. Lazer ameliyatı öncesinde hastalar mutlaka çok iyi bir şekilde muayene edilmeli ve birçok tetkikten geçirilerek gözün işlem için uygunluğu değerlendirilmelidir. Lazer ameliyatı lokal damla anestezisi ile uygulanmaktadır, İğne veya genel anesteziye, ameliyatdan sonra gözün kapatılmasına gerek yoktur. Lazer Ameliyatlarının 2 ana grubu bulunmaktadır. Ancak bu işlemlerin her ikisi de ameliyattan sonraki 3.ayda birbirine eş sonuç vermektedir. Bu 2 Lazer ameliyat yöntemleri şunlardır:

Lasik

Öncelikle Korneanın en dış yüzeyi (deri kısmı) bir sayfa-kapakçık gibi açılır. Alttaki kısma laser ile düzeltme yapılır ve sayfa-kapakçık tekrar kapatılır. Böylece sadece sayfa-kapakçığın (flep) sadece kenarlarının düzelmesi yeterli olur. Sayfa-Kapakçığı açmak için bıçak veya femtosecond lazer kullanılabilir. Femtosecond lazer ile yapılan işlemler son yıllarda özellikle başarısını kanıtlamıştır. İşlemden sonra çok hızlı düzelme olur. Yaklaşık 6-8 saatlik yanma batma sonrasında iyileşme gerçekleşir.

Yüzey Ablasyon (Prk Veya Lasek)

Herhangi bir sayfa açmadan sadece epitel dokusu uzaklaştırılarak uygulanır. Çok daha az kornea dokusu inceltilir. Özellikle korneadaki incelik veya zayıflık nedeniyle LASIK uygulanamayacak hastalarda uygulanabilmektedir. İşlemin yapıldığı ilk gün yanma-batma olur. İşlemden 1 gün sonrasından başlayarak yanma-batma belirgin bir şekilde azalır. İyileşme 3-4 gün içerisinde gerçekleşir. Bu süre zarfında koruyucu ve iyileştirici bandaj kontakt lens sayesinde göze kapatma uygulanmaz.

Lazer ile İlgili Sorular-Cevaplar

Excimer laser güvenlimidir? Uzun dönemli sonuçları biliniyor mu?

Dünyada şu ana kadar 31 milyon’un üstünde lazer ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Çok sıkı kuralları olan ABD’de her yıl 1 Milyon’un üstünde lazer ameliyatı yapılmaktadır. ABD’de FDA onayı, Avrupa Birliği’nde CE onayı bulunmaktadır. Excimer Lazer ameliyatlarının yaklaşık olarak 20 yıllık bir geçmişi vardır. Bu yıllar içerisinde git gide daha da geliştirilmiş teknoloji belirign bir biçimde oturmuştur.

Lazer Ameliyatı Sadece Bir Kez mi Yapılabilir?

Lazer ameliyatı bir çok kez uygulanabilir. Ancak, çok nadiren birden fazla ameliyata gerek duyulur.

Lazer Ameliyatının Riski Komplikasyonları Var mıdır?

Her tür cerrahi girişimde olduğu gibi Lazer refraktif cerrahide de bazı risk ve komplikasyonlar vardır. Bu sorunların bir çoğu hafifdir. Lazer ameliyatını yapacak hekimin bilgisi, eğitimi, tecrübesi ve kornea hastalıkları ve refraktif cerrahi konusunda üst ihtisasının olması risklerin değerlendirilmesi ve sorunlara zamanında müdahale için önemlidir.

Göz Doktorlari Kendilerine Bu Ameliyati Uyguluyor mu?

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok doktor ve göz doktoru başarıyla lazer ameliyatı olmuştur. Ayrıca birçok doktor yakını ve akrabası bu ameliyatı başarı ile geçirmişlerdir. 2014 yılında dünyanın en saygın bilimsel göz dergilerinden olan Journal of Cataract Refractive Surgery’de 226 doktor ve göz doktorundan oluşan hasta grubunun 3 yıllık laser ameliyat sonuçları yayınlanmış ve çok iyi sonuçlar bildirilmiştir.

Lazer Ameliyatından Sonra Katarakt Ameliyatı veya Başka Bir Göz Ameliyatı Yapılabilir mi?

Lazer ameliyatından sonrasında diğer göz ameliyatları başarıyla gerçekleştirilebilir. Herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Tarafımızca yapılan hesaplamalara yönelik çalışmamız ile 2011 yılında Viyana’da Lazer ameliyatı sonrası katarakt merceği hesaplanması ile ESCRS kongresinde birincilik ödülü alınmıştır.

Lazer Ameliyatından Sonra Dereceler Tekrar Geri Gelir mi?

Lazer işlemi ile kalıcı doku şekillendirilmesi yapılmaktadır. 10-15 yıllık takip çalışmalarında derecelerin geri gelmeyeceği gösterilmiştir. Ancak işlem öncesi çok yüksek derecesi olanlarda, gizli derecesi olanlarda, ve hastaların %5’inde lazer ameliyatı sonrasında göz derecelerinde çoğunlukla fazla olmayan oynama olabilir. Bu hastalara da gerekirse ¨düzeltme (touch-up) lazeri¨ yapılabilir.

Lazer Ameliyatı Sonrasında Derecelerim Sıfır Olabilir mi? Gözlükten Kesinlikle Kurtulur muyum?

Lazer işlemi sonrasında derecelerin sıfır veya sıfıra yakın olması beklenmektedir. Lazer ameliyatından sonra %98 oranında gözlükten kurtulursunuz.

Lazer Ameliyatından Sonra Yakın Gözlüğü Takmam Gerekir mi?

Lazer olsun olmasın, miyop, hipermetrop, astigmat farketmeden bütün insanların 45 yaşları civarında yakını görme uyumlarında sorunlar belirginleşir. Bu durumun lazer ameliyatı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak Miyop hastalar lazer ameliyatı ile normale yakın bir hale getirildiklerinde, bütün normal (emetrop) insanlar gibi 40-45 yaşlarından sonra yakın gözlüğüne ihtiyaç duyabilirler. Bunu aşmak için de çeşitli yollar mevcuttur

Gözlerim Çok Hareketli ve Oynuyor, Lazer Olabilir miyim?

Günümüzde kullanılan lazer cihazları gözünüzün hareketlerini takip ederler, o nedenle lazer olabilirsiniz.

Lazer Ameliyatindan Sonra Gözümde Kuruluk Olacak mı? - Bilgisayara Bakabilirmiyim? - Sürekli Damla Kullanmam Gerekir mi?

Lazer ameliyatlarından sonra ilk 6 ayda kuruluk görülebilir, ancak nadirdir. Bu evrede günde 3-4 defa Suni göz yaşı damlalarının kullanılması gerekebilir.


Giriş Tarihi: 11.01.2021

Güncellenme Tarihi: 12.01.2021


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.