Sitede Ara

Lassa Ateşi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lassa Ateşi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lassa Ateşi Nedir?

Lassa Ateşi, kemirgen kaynaklı akut viral bir hastalıktır. İnsanlara kemirgen idrarı veya dışkısı bulaşmış gıdaya, eşyaya temas yoluyla bulaşmaktadır. İlk vakaya Nijerya’nın Lassa şehrinde rastlanılması sonucu virüse Lassa denilmektedir. Kaynaklara göre ilk vaka 1969 yılında meydana gelmiştir. Lassa ateşi, Batı Afrika ülkeleri olan Gana, Gine, Mali, Benin, Liberya, Sierra Leone, Togo ve Nijerya'da endemik olduğu bilinse de diğer Batı Afrika ülkelerinde de varlığı düşünülmektedir.

Hastalığın teşhisi erken tedavi için önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine Lassa virüsüne maruz kalan kişilerin %80’inde herhangi bir belirti görülmemektedir. Buna ek olarak virüs her 5 enfeksiyondan 1’inde karaciğer, dalak, böbrek gibi çeşitli organları ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Lassa Ateşi İlk Nerede ve Ne Zaman Görülmüştür?

Lassa virüsü 1969 yılında Nijerya’nın Lassa şehrinde görev yapan iki hemşirenin hayatını kaybetmesiyle keşfedilmiştir.

Lassa Ateşi Nasıl Bulaşır?

Lassa ateşi hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Lassa virüsünü taşıyan Mastomys natalensis olarak bilinen bir kemirgendir. Sık üremesi ve yaşam alanlarına kolayca yerleşebilmeleri virüsün yayılım hızını etkilemektedir. Lassa virüsü solunum ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca bu hayvanları tüketmek de hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır.
Hastalığın kişiden kişiye bulaşması da söz konusudur. Özellikle sağlık bakım araçlarında gerekli hijyen sağlanmadığı durumlarda bulaş riski yüksektir.

Lassa Ateşinin Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Hastalığın kuluçka süresi 6-21 gün arasında değişmektedir.

Lassa Ateşinin Belirtileri Nelerdir?

Lassa virüsü genellikle ateş ve baş ağrısı gibi hafif semptomlarla kendini göstermektedir. Ancak bazı kişilerde kanama ve nefes almada zorlanma gibi önemli belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Hastalığın belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayacak olursak:

  • Hafif ateş
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı

Lassa ateşi, vakaların yaklaşık %20'sinde daha ciddi semptomları ortaya çıkarmaktadır. 

  • Diş eti, göz veya burun gibi yerlerde kanama
  • Nefes almada zorluk
  • Şiddetli kusma
  • Yüzde şişlik
  • Göğüs, sırt ve karın bölgesinde ağrı

Lassa Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?

Lassa ateşinin erken evresinde kişiden alınacak sürüntü ile hastalık teşhis edilmektedir. Kan testi de hastalığın teşhisinde önemli bir yere sahiptir.

Lassa Ateşi Nasıl Tedavi Edilir? Lassa Ateşi İçin Aşı Var mı?

Tedaviye yönelik antiviral bir ilaç verilmektedir. Lassa ateşinin tedavisine yönelik henüz bir aşı yoktur.

Lassa Ateşinde Kimler Risk Altındadır?

Batı Afrika’da bulunan ülkelere ziyaret edenlerin hastalığa yakalanma oranları kıta dışında bulunan ülkelerde yaşayan insanlara oranla bir hayli fazladır. Bu ülkelere gidecekseniz eğer aşağıdaki güvenlik önlemlerine uyarak bulaş riskini azaltabilirsiniz.

  • Yiyecekleri kemirgenlerin giremeyeceği kaplarda saklamak
  • Kalınan yerin temizliğine dikkat etmek
  • Kemirgenlerle temastan kaçınmak

 

21 Eylül 2022