Sitede Ara

Kontakt lensler gözün saydam tabakası olan kornea üzerine yerleştirilen optik düzeltme sağlayan cihazlardır.

Ne Amaçlı Kullanılırlar?

Birçok farklı kullanım amacı olmakla birlikte en sık olarak gözün kırma kusurlarını (miyopi, hipermetrop, astigmatizma ve presbiyopi) düzeltmek için tercih edilir. Bunun dışında göz rengini değiştirmek amaçlı veya prostetik olarak kozmetik sebeplerle de kullanılabilmektedir. Özellikle gözlük kullanımının uygun olmadığı mesleki veya spor faaliyetleri ile uğraşan insanlarda da tercih sebebi olabilmektedir.

Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

Kontakt lensler üretildikleri materyallere göre (sert veya yumuşak), çaplarına göre (korneal veya daha büyük olan skleral lensler), kullanım sürelerine göre (günlük kullanım, uzun süreli kullanım) sınıflandırılır.

Kontakt Lens Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kontakt lensler doğru kullanıldıklarında nadiren komplikasyona sebep olmaktadır. Yanlış kontakt lens kullanımı ise görmeyi tehdit edici kalıcı etki bırakan komplikasyonların oluşmasına sebep olabilmektedir. Genel kural olarak blisterı açılmış bir kontakt lens üretici firmanın veya hekimin tavsiye ettiği sürenin üzerinde kullanılmamalıdır. Tavsiye edilen kontakt lens değişim sıklığı farklı kontakt lens tiplerine göre değişmektedir. Ayrıca aksi hekiminiz tarafından belirtilmediği sürece kontakt lensler gece gözde bırakılmamalı, kontakt lensler gözde iken uyunmamalıdır. Kontakt lens kullanımınız sırasında kırmızı göz ile karşılaşılması durumunda mutlaka göz hekimine başvurulmalı ve kontakt lensler derhal gözden uzaklaştırılmalıdır. Kontakt lens musluk suyu, tükrük veya havuz suyu ile temas ettirilmemelidir. Aksi hekiminiz tarafından belirtilmediği sürece topikal göz tedavisi sırasında kontakt lens kullanımına ara verilmelidir.