Sitede Ara

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri

Kolon (kalın bağırsak) kanseri gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda en sık görülen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünyada her yıl 1.5 milyon kişiye kolon kanseri teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde ise kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ilk üç kanser arasında yer almaktadır.

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Nedir?

Hastalık, genellikle kalın bağırsağın içerisindeki polip adı verilen ciltteki siğillere benzeyen küçük çıkıntılardan başlamaktadır. Bir polibin kansere dönüşmesi yıllar içerisinde meydana gelmektedir.

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri yavaş ve sinsice büyüyerek hiç belirti göstermeden de ilerleyebilmektedir. Belirtiler, kalın bağırsak kanserinin yerine göre değişebilmektedir. Buna göre; başlangıç evresindeki belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karında dolgunluk hissi
  • Gaz
  • Hafif ağrı
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Çabuk yorulma
  • İshal
  • Kabızlık

İlerleyen evrelerde ise;

  • Bağırsak alışkanlığında değişme
  • Dışkıda çizgi şeklinde kanama
  • Kanamaya bağlı kansızlık

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Neden Olur?

Kalın bağırsak kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat oluşumunda etkili olan bazı çevresel ve genetik faktörler vardır.

Genetik

Kalıtsal etkenler, bu hastalığın gelişmesinde büyük öneme sahiptir. Yaklaşık % 85’nde, bir veya daha fazla tümör baskılayan genlerde fonksiyon kaybı mevcuttur. Genel olarak ailesinde kolon kanseri olan kişilerde, kansere yakalanma ihtimali normalden daha fazladır.

Yaş

Görülme sıklığı 45 yaşından sonra artar ve % 90’ı, 50 yaş üzerindeki kişilerde görülmektedir. Bu nedenle, normal sağlıklı bireylerde kalın bağırsak taraması, 50 yaş üzerindeki her kişiye planlanmalıdır. Ailesinde 1. derece akrabalarında kalın bağırsak kanseri olanlarda ise, tarama 40 yaş yukarısındaki kişilerde yapılması gerekmektedir.

Aile Öyküsü

Hastaların % 20’nde, ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü mevcuttur. Kanseri öyküsü ve adenomatöz poliplerin varlığı, kanser gelişimi için önemli risk faktörüdür. Birinci dereceden aile üyesinden bireyinde kolon kanseri varsa, kanserin toplumda görülme sıklığına göre 2 kat daha fazla risk artarken, aile üyesinden birinin 45 yaşından önce teşhis konulması durumunda, risk yaklaşık 4 kat artar. Birinci derece yakınlarından ikisinde hastalık olması durumunda, kanser riski dört kat artar veya yaşam boyu gelişme riski % 25-30 civarındadır.

Beslenme

Beslenme kolon kanserinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Batı tipi diyet ile beslenme, kolon kanseri ihtimalini artırmaktadır. Kalın bağırsak kanserinin oluşmasında, hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucu saptanmıştır. Şeker hastalığı, metabolik sendrom, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı artışa neden olmaktadır. Ayrıca bazı kimyasal maddeler kansere neden olabilmektedir. Sanayi işçilerinde, bazı fabrikalarda çalışanlarda kolon kanseri görülmesi kimyasal maddelerin etkisini ortaya koymaktadır.

Kolon Kanseri Kimlerde Görülür?

50 yaş üzerinde olan, aşırı kilolu, sigara ve alkol kullanan, protein ağırlıklı beslenen kişilerde daha çok görülebilmektedir.

Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Kanserden korunmanın ya da hastalığı erken evrede saptamanın en etkili yolu kolonoskopik incelemelerdir. “Kolonoskopi” yani ucunda ışık, kamera sistemi, ve işlem kanalı olan, parmak kalınlığında, eğilebilen cihazlar kalın bağırsak kanserinin teşhis ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

Bu cihazlar ile birlikte kalın bağırsağın içerisi çok net bir şekilde değerlendirilmektedir. Kolonoskopi kullanılarak yapılan bu değerlendirmede sadece var olan tümörün tespiti değil aynı zamanda kolon içerisindeki poliplerinde tespiti hatta aynı seansta çıkartılması işlemi de yapılabilmektedir.

Kolon Kanseri Taraması Nasıl Yapılmalıdır?

  • Toplumda 50 yaşın üzerindeki her kişiye, uzman bir doktor tarafından kolonoskopi ile kolon kanseri taraması, 5-10 yılda bir defa yapılması gerekmektedir.
  • Kolonoskopi işlemine en az 7 dakika ayrılması önerilmektedir.
  • Anne veya babasında kolon kanseri olanlarda ise tarama, 40 yaşından sonra kolonoskopi ile yapılabilmektedir.
  • Herediter kalın bağırsak kanseri varlığında, aile bireylerinde genetik tarama yapılmaktadır.
  • Kolonoskopi yapılamayacak bir durum var ise, yılda bir kez dışkıda gizli kan testi, veya ilaçlı kalın bağırsak grafisi her 5 yılda 1 defa yapılması önerilmektedir.
  • Dışkıda DNA tetkiki, kalın bağırsak kanseri taramasında çok faydalı bir tetkik yöntemidir.

Kolon Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalın bağırsak kanserinin tedavisi sadece genel cerrah veya onkoloji uzmanının değil, multidisipliner bir ekibin yapacağı bir tedavidir. Tanı alan hastada çeşitli görüntüleme yöntemleriyle evreleme yapılmaktadır. Son yıllardaki en önemli gelişme laparoskopik (kapalı) veya robotik yöntemle yapılan ameliyatlardır. Bu yöntemde hastanın kanında büyük bir kesi yapmak yerine birkaç delik delerek operasyon tamamlanmaktadır.

Kolon Kanserinde Akıllı İlaç Tedavisi Nedir?

Kanser hücrelerini diğer sağlıklı hücrelere zarar vermeden yok eden ve hedefe yönelik tedavi sağlayan ilaçtır.

Kolon Kanserinde Akıllı İlaç Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kanserli dokunun başka bir organa sıçradığı dördüncü evre kolon kanseri hastalarına uygulanmaktadır.

Kolon Kanserinde Akıllı İlaç Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Genetik test yapılmaktadır. Kanserli hücre belirlenmektedir. Akıllı ilaç tedavisi damar yolu ve hap olarak alınmaktadır.

Kolon Kanserinde Akıllı İlaç Tedavisi Sonrası Süreç Nasıldır?

  • Genel olarak tedavi 6 ay sürmektedir.
  • 2 ayda bir tomografi çekilmesi gerekmektedir.
  • Sürekli kontrol önem taşımaktadır.

Kolon Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

  • 50 yaş ve üzeri hastaların mutlaka tarama testlerini yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü ailede 1. derecede yakınınızda kolon kanseri olması kanser riskini 2-4 kat artırmaktadır.
  • Beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle aşırı yağlı yiyecekler, fast food tüketimi ve kırmızı et ağırlıklı beslenme kalın bağırsak kanserine davetiye çıkarabilmektedir.
  • Aşırı kilo başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere beraberinde birçok hastalığın da tetikleyici olmaktadır.
  • Düzenli olarak spor yapmalıdır. Düzenli olarak yapılan egzersizler kolon kanserinden korunmada büyük fayda sağlamaktadır.
  • Eğer kullanılıyorsa sigara ve alkolü bir an önce bırakmak gerekmektedir. Çünkü sigara ve alkol birlikte kullanıldığında kolon kanseri riski daha da artmaktadır. İçerdiği nikotin ve diğer toksik artıklar ile sigara kolon tümörünün büyümesine ve kanlanmasının artarak hücre çoğalmasına yol açmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon kanserinin evreleri 4 aşamadan oluşmaktadır.

  • 1. Evre: Kolon kanserinin en erken evresi olarak adlandırılmaktadır. Bağırsak içinde sınırlı kalan tümördür. Fakat bağırsakların katlarına yayılmamıştır.
  • 2.Evre: Kanser bu evrede, kolon ve rektum duvarına yayılmıştır.
  • 3.Evre: Bu evrede lenf bezlerine yayılmıştır.
  • 4.Evre: Kanserli dokunun başka doku ve organlara yayıldığı evredir.

Kolon Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?

Her yaşta görülebileceği gibi genel olarak ileri yaşlarda görülmektedir.

Kolon Kanseri Kan Testinde Çıkar Mı?

Kan testi sonucuna göre kolon kanseri teşhisi konulmamaktadır. Bunun için ek tahlil ve tetkikler gerekmektedir.

Kolon Kanseri Tekrarlar Mı?

Ameliyat sürecinden sonra hastalığın tekrarlamaması için kemoterapi uygulanmaktadır.

Kolon Kanseri Riskini Nasıl Ortadan Kaldırabiliriz?

Kolon kanserinin riski azaltılabilmektedir. İlk başta tüketilenler kanser oluşumuyla yakın ilişki göstermektedir. Bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, lifli gıdalardan fakir, kızartılmış gıdalar kolon kanseri oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Toplumlarda et tüketme miktarı ile kalın bağırsak sıklığı arasında bilimsel olarak gösterilmiş yakın bir korelasyon vardır. Hareketsiz yaşam ve kolon kanseri ihtimalini artırmaktadır. Alkol ve sigara kullanımı diğer birçok olumsuz etkilerinin yanı sıra kalın bağırsak kanseri olasılığını da artırmaktadır.

Laparoskopik veya Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

  • Hastanın ağrısı azalmaktadır.
  • Daha az kanamaya yol açmaktadır.
  • Solunum fonksiyonlarını daha az etkilemektedir.
  • Hastaların en erken zamanda normal yaşantısına dönmesini sağlamaktadır.
  • Hastaların daha erken kemoterapi almaya başlamalarını sağlamaktadır.
  • Laparoskopik veya robotik cerrahinin hastada ameliyatın oluşturabileceği komplikasyonların olasılığını azaltmasını sağlamaktadır.

Kolon Kanseri Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Erken dönemde teşhis edilen kalın bağırsak kanserinde tedavi hem daha kolay hem de başarı olasılığı daha yüksektir.

15 Aralık 2022