Sitede Ara

Keratokonus tedavisinde dünyada bir ilk olan KeraNatural uygulaması Medipol'de

Keratokonus tedavisinde dünyada bir ilk olan KeraNatural uygulaması Medipol'de

Dünyada ilk kez Medipol'de Doç. Dr. Aylin Kılıç tarafından yapılan KeraNatural uygulaması, anestezi kullanılmadan lazer yardımıyla zayıflayan kornea tabakasına tünel açılarak doğal kornea dokusunun ağrısız, hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde yerleştirilmesi işlemidir.

KeraNatural uygulaması Amerika Göz Bankası (Lions Vision Gift) tarafından tüm testlerden geçirilip tamamen steril hale getirilerek hazırlanan doğal kornea ile yapılmaktadır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç'ın geliştirip "İstanbul Protokolü" adını verdiği nomogram ile birçok keratokonus hastasında görme artışı sağlandı. Bu nomogram ile tedavi edilen keratokonus hastalarının ilk sonucları yurt dışında düzenlenen ESCRS bilimsel kongredesinde sunumu kabul gördü.

“Yöntem Yeni Nesil Nakillerin Önünü Açacak”

Uyguladıkları yöntem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Keratokonus bir kornea hastalığıdır. Gözümüzün en ön saydam tabakası olan kornea tabakasının zayıflaması, incelmesi nedeniyle keratokonus hastalarında görme azalır. Tedavide zayıflamış kornea tabakasını güçlendirmek ve yeniden şekillendirmek esastır. En son çare de kornea naklidir. Bu süreçte korneaya doğal olmayan plastik materyal yerleştiriliyordu. Ancak bazı hastalarda kornea bu yabancı cismi gözden atabiliyordu. İşte KeraNatural’in geliştirilme amacı tam da bu soruna odaklandı. ABD’deki göz bankasıyla ortak yaptığım çalışmada sterilize edilmiş, testleri yapılmış tazeliğini 2 yıl korumaya dayanıklı insan korneası şeridi kullanılıyor. Geliştirdiğimiz ürüne KeraNatural adını verdik. Daha sonra uyguladığım yöntem de ürünle aynı adı aldı. KeraNatural tamamen biyolojik olduğu için göze yüzde yüz uyum sağlıyor. Yan etkisiz, ağrısız ve sonuçları oldukça başarılı olan yöntemin yeni nesil nakillerin önünü açacağına inanıyorum” diye konuştu.

“İşlem 5 Dakika Sürüyor”

Doç. Dr. Kılıç, “Lazerle korneaya çok ince tünel oluşturduktan sonra KeraNatural’i bu tünele yerleştiriyoruz. İşlem yaklaşık 5 dakika sürüyor. Operasyonda hastalara genel anestezi uygulanmıyor. Göz, damlayla uyuşturuluyor. Hasta herhangi bir ağrı, acı hissetmiyor, ertesi gün normal hayatına sağlıklı bir şekilde dönüyor” ifadelerini kullandı. Yöntemin görme sağlığı üzerinde kalıcı fayda sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, “Keratokonus hastalarındaki zayıf olan kornea tabakasını güçlendirerek aynı zamanda korneanın bombeleşmiş şeklini değiştiriyor. Bu sayede miyop ve astigmat azalıyor, görme artışı sağlanıyor” dedi.

“Ülkem Adına Gururluyum”

Ürünün geliştirilme hikayesini anlatan Doç. Dr. Kılıç, “Yaklaşık 3 yıldır ABD’deki bir göz bankasından özel şekillendirilmiş insan korneasını kullanarak yakın görme bozukluğu ve hipermetrop hastalarına görmeyi artıracak çalışmalarda görev almıştım. Bu konuda Avrupa’daki çok merkezli klinik araştırmalara dahil oldum. Sonuçlar gerçekten çok başarılıydı. Hipermetrop ve presbiyoplar (yakını göremeyenler) güvenli sonuçları görünce kendime 'Neden keratokonuslar için de olmasın' diye sordum. Araştırmalarımı derinleştirince göz bankası ‘Lions Vision Gift’ ile bir araya geldik. Böylece bir grup bilim insanıyla birlikte KeraNatural’i ve nomogramını geliştirdim. Yöntemin ilk uygulayıcısı olduğum için de ülkem adına gururluyum” diye konuştu.

Keratokonus Nedir?

Keratokonus, normalde yuvarlak şekilli olan korneanın öne doğru koni şeklinde sivrileşerek görme kalitesini bozan bir hastalıktır. Genetik yatkınlığın yanı sıra gözün ovalanması hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Keratokonus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Miyop ve astigmat derecelerinin giderek artması
  • Görmede azalma
  • Gözlüğe rağmen net görememek
  • Işığa hassasiyetin artması
  • Göz kamaşması
  • Kornea yapısının bozulması

Keratokonus tanısı nasıl konur?

Keratokonus rutin göz muayenesinde atlanabilir. Hastalığın teşhisi için topografi denilen kornea haritasının çekilmesi gerekir. Keratokonus tedavisi, göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Göz doktoru korneayı inceler ve eğriliğini ölçer. Muayene esnasında, korneada şekil değişikliği olup olmadığını tespit etmeye yardımcı olur. Doktorunuz özel bir bilgisayar kullanarak kornea yüzeyini haritalandırır. Detaylı haritalarda kornea yüzeyinin durumunu net olarak görülür. 

Keratokonus tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Keratokonus, belirtilere ve hastalığın aşamasına bağlı olarak karşımıza çıkar. Belirtinin hafif olduğu erken aşamalarda görmeniz gözlüklerle düzeltilebilir. Görüntünün doğru odaklanmasına yardımcı olmak için özel sert kontakt lensler kullanmanız gerekebilmektedir. Keratokonus tedavisinde kullanılan farklı yöntemler de vardır. Cerrahi olarak kornea içine küçük kavisli bir cihaz yerleştirilerek korneada olan eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Doktorunuz korneayı güçlendirmek için özel olan UV ışını ve göz damlası kullanır. Bunu yapmak korneanın düzleşmesine veya sertleşmesine yol açarak, daha da kabarık bir hale gelmesini önlemeye yardımcı olmaktadır. Belirtiler şiddetli olduğunda ise, doktorunuz kornea nakli önerisinde bulunabilir.