Sitede Ara

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kadınlarda, erkeklere nazaran daha sık görülen karpal tünel sendromu sebebi, el sinirinin el bileğinin iç yüzünde bağ dokusundan bir tünel içerisinde sıkışmasıdır. 

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel, el bileğinin orta bölümünde bulunan bağlar ve kemiklerden oluşan dar bir kanaldır. Bu kanaldan geçen ve parmakların hissetmesini ve ayrıca bir takım hareketleri  yapmasını sağlayan median sinir sıkışması sonucu ortay çıkan klinik tabloya karpal tünel sendromu denir. Şeker veya romatizma gibi hastalıklarda ise oluşma ihtimali daha da yüksektir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Hastalar genellikle 1. 2. ve 3. parmakta uyuşma, yanma, bazen kola ve omuza çıkabilen bilek ağrısından şikayetçidir. Gece şikayetleri belirginleşmektedir. Sabah uyandığında elde ağrı, şişlik ve kramplar olabilmektedir.

İleri safhalarda el parmaklarında güçsüzlük yaşanabilmekte dir. Hastalar düğme ilikleme veya kavanoz kapağı açma gibi aktivitelerde zorlanabilmektedir. Elleriyle tuttukları cisimleri düşürebilirler. Zamanla başparmak bölgesinde kaslarda erime ortaya çıkabilir. 

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?

Karpal tünel sendromu el ve parmaklarda, özellikle ilk üç parmakta, ağrı uyuşma ve karıncalanma ile prezente olmaktadır. Kanal içerisinde basıncın artması ve sonrasında median sinir üzerinde baskının oluşma nedeni, o bölgenin bağ dokusunun ödemli olmasından ve kan akışının azalmasından kaynaklanmaktadır. 

Ellerini uzun süreli ve yoğun kullanarak çalışanlarda, uzun süreli bilgisayar kullananlarda, müzik aleti çalanlarda, titreşimli el cihazı kullanarak çalışanlarda sık görülmektedir. Diyabet, tiroid, romatoid artrit ve gut hastalarında karpal tünel sendromu sık görülmektedir. 

Ayrıca gebelerde de karpal tünel sendromu sık görülmekle birlikte, doğum sonrası genellikle tamamen ortadan kaybolmaktadır.

Karpal Tünel Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

  • Tekrarlayan yorucu bilek hareketleri (örgü örmek, bilgisayarda yazı yazmak, bulaşık yıkamak vb.)
  • Hamilelik
  • B6 vitamin eksikliği
  • Diyaliz
  • Doğuştan gelen yapısal farklılıklar
  • Aşırı şişmanlık
  • Büyüme hormonu fazlalığı 

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Karpal tünel sendromu tedavisi hastalığın derecesine göre değişmektedir. Hastalığın her evresinde istirahat ateli kullanımı semptomların azalmasında oldukça fayda sağlamaktadır. 

Hastalığın erken evresinde fizik tedavi modaliteleri ve enjeksiyon yöntemleri etkin tedavi  sağlamaktadır. İleri evre karpal tünel sendromunda ise cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.

Tedavide öncelikle siniri korumaya yöneliktir. El bileğinin tekrarlayıcı hareketleri azaltılmalı, el bileği mümkün olduğunca düz pozisyonda tutulmalı ve şiddetli kavrama aktivitelerinin azaltılması önerilmektedir. Hastanın mesleki durumu göz önüne alarak ergonomik önlemler ortaya konmalıdır.

Tedavide ilk aşamada el bilek splintleri, fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler uygulanmaktadır. Dirençli olgularda karpal tünele steroid enjeksiyonları uygulanabilmektedir. 

Konservatif tedaviye dirençli veya kas kuvvet kaybının belirgin olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Tanıda altın standart EMG testi ile sinir ileti ölçümüdür. Bu teste sinir iletilerinde yavaşlama tespit edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Karpal Tünel Sendromundan Korunma Yolları Nelerdir?

El bilek sağlığını korumak için bazı önlemler almak önemlidir. Öncelikle, bileği zorlayabilecek işlerden ve etkinliklerden kaçınılması gerekmektedir. İhtiyaç duyulduğunda bileği desteklemek için özel bileklikler ve atel gibi destekleyici ekipmanlar kullanılabilmektedir.

Ayrıca, uzun süre bileği aynı pozisyonda tutmaktan sakınılmalı ve çalışırken düzenli aralıklarla mola verilmesi önerilmektedir. Bilekleri rahatlatacak germe hareketleri yapılabilmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Bulguları Nelerdir?

Karpal tünel içerisindeki el siniri üzerine vurulduğunda sinirin dağılım alanlarında ağrı veya elektriklenme hissedilmesi.

El bileğinin 30- 60 saniye boyunca içe bükülmesi sonucunda elde ağrı olması.

Kas güçsüzlüğü oluşmuş, EMG incelemelerinde belirgin değişiklik tespit edilen veya cerrahi olmayan tedavilerle şikayetleri geçmeyen hastaların cerrahi yolla olmalıdır.

Karpal Tünel Sendromunda Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

Hastalık için kökten tedavi cerrahi olarak tünelin rahatlatılmasıdır. Ancak, ortaya çıkarıcı ya da arttırıcı hareketleri kısıtlama, el bileği atelleri, ağzından ilaçlar ve kortikosteroid injeksiyonları da tedavi seçenekleri arasındadır. Hangi tedavinin uygulanacağına hastanın şikayetleri, muayene ve elektrofizyolojik bulgular ışığında karar verilmektedir.

Hafif olgularda istirahat (ortaya çıkarıcı ya da arttırıcı hareketleri kısıtlama, atelleme) ve ağızdan ilaçlar tercih edilmesi önerilmektedir. Eğer bu tedavilerden başarı elde edilemez ise, kortikosteroid injeksiyonu veya doğrudan cerrahi müdahale yapılmaktadır. Akut KTS durumunda cerrahi müdahale ve sinir tamiri gerekmektedir.

Karpal Tünel Sendromunda Steroid Tedavisi Uygulanır mı?

Karpal tünel sendromunda ilaç tedavisinden başarı elde edilmez ise steroid tedavisi uygulanabilmektedir. Steroid tedavisinde iltihaplanma azaltılarak, sinir sıkışması nedeniyle oluşan semptomlar hafifletilmektedir.

29 Aralık 2023